Tanácsok a gépkocsi feltörések megelõzése érdekében

A rendőrök Debrecen belvárosában több parkoló gépkocsin is a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által készített figyelemfelhívó kiadványt helyeztek el decemberben. Az alábbi tanácsokat érdemes megszívlelni.

A bűncselekményt érdemes megelőzni, ezért mis is sokat tehetünk:

  • A parkolás után és két vásárlás között is ellenőrizzék, hogy nem maradt-e a gépkocsi utasterében, látható helyen bármilyen értéktárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék. A parkolóban mielőtt magára hagynák a gépkocsit, ne pakoljanak a csomagtartójába, mivel ezt a tolvajok kifigyelhetik. Érdemes már elindulás előtt a csomagtartóba rakni azokat a dolgokat, amelyekre a következő megállónknál már nem lesz szükségünk.
  • A gépkocsiban látható helyen hagyott ruházat, akkor is felhívja az elkövető figyelmét, ha abban nincs érték, mivel ezt nem tudhatja a tettes és az ablakbetöréssel történő ellopásához elegendő lehet pár másodperc.
  • A jármű ajtaját, az ablakokat, és a napfénytetőt zárják le, amikor kiszálltak, még akkor is, ha csak rövid időre távoznak. Az indító kulcsot mindig tartsák maguknál, olyan biztonságos helyen, hogy azt más ne tudja jogtalanul megszerezni.
  • Amennyiben lehetőségük van rá, parkoljanak kijelölt parkolóban és olyan helyen, ahol esetleg térfigyelő kamera van a közelben, az esti órákban pedig ott, ahol világítás van, a parkolóhely belátható és forgalmas.
  • A vásárlást követően, ha már bepakoltak a kocsijukba, ne menjenek vissza az üzletbe, mert ezt a potenciális tettes kifigyelheti és feltörheti járművüket.
  • Amennyiben észlelték, hogy feltörték kocsijukat, ne nyúljanak semmihez, hiszen a gépkocsit és annak környezetét a rendőrség vizsgálni fogja.

 feltrs_500

A jogsértések megelőzése érdekében kérjük, fogadják meg tanácsainkat, amennyiben bűncselekményt észlelnek, illetve annak áldozatává válnak, hívják az ingyenesen hívható 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikét!