Furulyaszó simogassa lelkedet...

Páratlan, szívmelengető élményben volt részük azoknak, akik ellátogattak december 22-én a Józsai Közösségi Házba dr. Borosné Toplenszki Timea furulyaestjére.

Nehéz dolga van annak, aki egy hangversenyről szeretné tudósítani az olvasókat. Egy festményt, szobrot, egy tájat, de még egy hortobágyi halászlét is könnyebb szavakkal leírni, mint egy népzenei bemutatót. A zene valóban a lelkünket simogatja, nehéz rá szavakat találni.

furulya1_640

A hallgatóság a lágy furulyaszó szárnyán körbe utazhatta a Kárpát-medencét. Hallhattunk moldvai, gyimesi, székelyföldi, alföldi, szabolcsi, palócföldi dallamokat az adott tájegység jellemző furulyatípusán megszólalni. Toplenszki Tímea virtuóz furulyajátékát Bárdosi Ildikó ütőgardon, Kiss Ernő koboz, és Major Zsolt dobkísérete tette még élvezetesebbé. Az ünnepre készülve Kovács Zoltánné adventi dalai, és a MEA Pergető citera csoportja adta meg a hangverseny karácsonyi hangulatát. A közvetlen előadásmód, a lelkes zeneszeretet mind azt üzente a hallgatóság felé, hogy a zene a második anyanyelvünk – ahogy Kodály Zoltán mondta -, és néha szükség van arra, hogy ne csak munka közben, háttérzeneként hallgassunk muzsikát, hanem egyszer-egyszer le kell ülni, és átadni magunkat a hangok csodálatos világának.

furulya2_640

Köszönet az előadóknak azért a kitartó ás áldozatos munkáért, amivel felkutatják, felszínen tartják és bemutatják népünk páratlanul gazdag népzenei kincsét, és lehetőséget adnak ilyen alkalmakra, amikor együtt hallgathatják ezt családok, barátok...közösen megtapasztalhatják a szavakkal ki nem mondhatót. Nagy érdeklődéssel és szeretettel várjuk a következő hangversenyt!