Az utolsó adventi gyertyagyújtás a Józsai Közösségi Házban

A december 20-i nyirkos, téli szürkületben parányi mécsesek fénye, és karácsonyi zene csalogatta a józsai városrész lakóit az adventi gyertyagyújtásra.

A piactér már 4 óra után kezdett benépesülni. Jöttek idősek és fiatalok, családok és egyedülállók ...mindenki, aki úgy érezte, hogy szeretne egy kicsit lecsendesülni, szeretné a lelkét feltölteni az ünnepvárás csodájával. Volt olyan, aki már negyedik alakalommal vett részt az adventi gyertyagyújtáson, volt, aki most jött el először, és volt olyan is, aki épp a bevásárlást intézte, de úgy érezte, meg kell állnia néhány percre, mert magával ragadta az ünnepi hangulat.

advgy4_1_640

A rendezvény megnyitásaként Nagy Mária, a Józsai Közösségi Ház vezetője egy archaikus, népi köszöntővel üdvözölte az egybegyűlteket, majd Balázs Ákos, önkormányzati képviselő meggyújtotta az adventi koszorú negyedik gyertyáját. Mivel is köszönthettük volna méltóbban a fellobbanó lángocskát, mint a Csendes éj dallamaival, amit Zoltai Sándor előadásában hallhattunk. Ezután Balázs Ákos köszöntötte a jelen lévőket. Beszédében hangsúlyozta, mennyire fontos a közös ünneplés, az egymásra figyelés, amit nemcsak az ünnepek alkalmával, hanem a hétköznapokon is fontos megtartani, mert így alkothatunk építő közösséget. Ezután Dánielfy Zsolt, a Csokonai Nemzeti Színház művésze lépett a színpadra. Ő Jézus példabeszédeiből idézett, a szeretet szavaival szólt a hallgatósághoz. A történelmi egyházak vezetői is megosztottak néhány felemelő gondolatot az egybegyűltekkel. Gacsályi Zsolt lelkipásztor üzenetében utalt rá, hogy a Jézus születésére való várakozás nem csupán egy egyházi ünnep, a szeretet, a béke, a fény eljövetele mindenki számára nélkülözhetetlen. Szentesi Csaba, a görögkatolikus egyház képviseletében azt hangsúlyozta, hogy az ünnep előtti takarítás nemcsak a környezetünkben, hanem belső lényünkben is fontos, és karácsony fényei ne csak a fenyőfán és az ünnepi asztalon világítsanak, hanem a lelkünk is tisztuljon meg, és ragyogja be szeretteinket. Az elgondolkodtató, szép szavak után Magyari Ágnes invitálta közös éneklésre a hallgatóságot. Citerával kísért énekébe sokan bekapcsolódtak, ezzel nemcsak nézői, hanem aktív résztvevői is lettek a közös ünneplésnek.

advgy4_2_640

A műsor zárásaként a Loránffy Általános iskola alsó tagozatos csoportja vidám manótáncát láthatta a közönség. A fiatalos öröm, lendület sugárzott a produkciójukból, reménnyel töltve el mindenkit, hogy gyermekeink tovább viszik a szeretet lángját, új lendületet adnak, ha néha-néha megfáradunk a mindennapi nehézségekkel vívott küzdelemben. A szokásokhoz híven a rendezvény most is szeretetfogadással zárult. A Józsai Közösségi Ház munkatársai szeretet-almával, sós házi süteménnyel és meleg teával vendégelték meg a fellépőket és a nézőket.

Ezután a szép, közösen eltöltött este után, mintha szebben ragyogott volna az emberek arca, mintha fényesebb tekintettel néztek volna egymásra...és mindenki hazavitte a szívében gyúlt kis lángocskát, és átadja szeretteinek szent karácsony ünnepén.

TOVÁBBI KÉPEK A GALÉRIÁBAN VAGY KATT IDE!

"Lelkünk tündér erdő,
virágot hoz, és felnő,
életet ad egy szebb világnak,
szép, magyar hazánknak."

Forrás: Vágtázó Csodaszarvas