Ismét Gönczy-hét a Gönczyben

Ha ősz, akkor - hagyományainkhoz híven - Gönczy-hét az iskolánkban. Célunk, hogy tanulóink a programok során közvetlenül megtapasztalják a fenntarthatóságra nevelés fontosságát, az egymásra figyelés lényegét, a mássággal való találkozást, elfogadást.

2015. október 19. Témanap

Az életkori sajátosságaiknak megfelelően különböző tematikus foglalkozásokon vettek részt a felsősök. Az ötödik évfolyamosok a "03.21 - A kihívás" programon a Down-szindrómával élők helyzetével ismerkedtek, próbáltak hétköznapi feladatokat megoldani "nehezített" körülmények között. A foglalkozást Dr. Joó Katalin és segítőik vezették. A hatodikosokhoz az Aura Segítő Kutya Alapítvány két kutyája érkezett: Péntek és Dió, Nagy Lajos és segítője felvezetésével. Beszélgettek a kutyák szerepéről, hol, milyen körülmények között tudnak segíteni az embereknek, közben különböző feladatokat hajtottak végre a gyerekekkel közösen. A hetedikesek az Unicef két önkéntes trénere vezetésével a világ különböző pontjain élő gyerekek helyzetével ismerkedtek rendhagyó "Ébresztő Óra" keretében. A nyolcadik osztályos lányok az egészséges táplálkozás fontosságáról, a fiúk a dohányzás, alkoholfogyasztás káros hatásairól beszélgettek a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesületének két tagjával.

 

2015. október 20. Látogatás az Agóra Tudományos Élményközpontban

Kedden a felső tagozatosok délelőtt az Agórába látogattak el, ahol különböző ismeretterjesztő előadásokon vettek részt. Ezek a szemről és működéséről, az óceánok sokszínű világáról, a fák védelméről szóltak. Mindnyájan részesei voltak a nagyelőadóban tartott látványos fizika shownak, melynek témája a vákuum volt. A digitális planetáriumban a "Visszatérés a Holdra" bemutató keretében a Holdra utazhattak a gyerekek. Legnagyobb sikere mégis az interaktív térnek volt, ahol a gyerekek kipróbálhatták a különböző játékokat, megismerkedhettek a tanítási órákon már látott fizika jelenségekkel, kísérletekkel. Délután az alsó tagozatosok érkeztek, akik a délelőtti takarékossági vetélkedő után vettek részt az előadásokon, bemutatókon.

2015. október 21. Zöld nap

A Zöld nap délutáni programjai az állatok világnapjára meghirdetett "Kedvenc Háziállatom" rajz- és kisfilmpályázat legjobb alkotásaiból rendezett kiállítással és az eredményhirdetéssel kezdődtek. Utána Arany Tamás, Bukovics Dóra és Hidi Kristóf 7.b osztályos tanulók előadásait hallgattuk meg a megújuló energiaforrásokról. Ezt követően a felső tagozatosok 4 fős csapatai Energiakaland vetélkedőn vettek részt, az alsó tagozatosok és azok, akik nem a vetélkedőn voltak, különböző zöldítő játékokkal játszottak az aulában. Két volt gönczys diák segítségével tanulóink folyamatosan zsugorították a korábban összegyűjtött pet palackokat, ezzel is elősegítve újrahasznosításukat.

ght1_657

2015. október 22. Az 56-os forradalom tiszteletére rendezett ünnepi műsort Kocsis Ildikó tanárnő rendezte a 7.b és 8. b osztályos tanulók szereplésével. A műsort iskolánk tanulói nagy érdeklődéssel tekintették meg a tornateremben. Ezután a nap folyamán Zöld büfében egészséges tízóraihoz juthattak a diákok. Kezdetben még idegenkedtek a karfiol- és padlizsánkrémmel megkent teljes kiőrlésű kenyérből készült falatkáktól, de miután megkóstolták, jóízűen megették. A gyümölcssaláta is pillanatok alatt elfogyott.

 ght2_684

A Gönczy-hét négy eseménydús napja alatt a tanulóink jól szórakoztak, játszva, észrevétlenül tanultak, szereztek tapasztalatokat a bennünket körülvevő világról.

A szervezők