Állati dolgok - Pedigree Denta Stix ajándékcsomag

Az evésen, rágáson kívül a kutyák szája hasonló funkciót lát el, mint az emberek keze: akkor is a szájukat használják, amikor játszanak, vagy amikor egy tárgyat akarnak megfogni. A megfelelő emésztéshez, egészséges élethez rendkívül fontos odafigyelni a kiskedvencek fogaira csakúgy, mint nálunk az embereknél. A Józsavet Kisállatorvosi Rendelő cikkét olvashatják az alábbiakban.

Három éves korára 5-ből 4 kutyánál általában már előfordul valamilyen fogászati probléma. Szerencsére, soha sincs túl késő, hogy elkezdjük kutyánk fogainak ápolását.

A kutyáknál a fogászati betegségeket alapvetően a fogkőképződés, és nem a fogszuvasodás (mint nálunk embereknél) okozza. A fogkő megkeményedett lepedék. Ha a lepedéket nem távolítjuk el az etetést követő 24 órán belül, akkor az a baktériumok elszaporodása miatt kezd megkeményedni, ami fogkőképződéshez vezet. A fogkő lerakódása miatt a fogínyszél eltávolodik a foggyökértől. A fog fokozatosan kilazul, és a szájüregben fertőzés alakulhat ki. A fertőzés következménye a fogínygyulladás vagy más néven gingivitis. A fogkő és a fogínygyulladás a fogak meglazulásához és végül elvesztéséhez vezet. A fogak meglazulása vagy akár elvesztése miatt a kutya nem tudja megfelelően megrágni és megemészteni az eledelt. A lepedékben megtalálható baktériumok a vérkeringésbe kerülve a különböző létfontosságú szerveket is károsíthatják, főként a májat és a vesét, keringési betegségeket okozhatnak.

dog_dentist_460

A baktériumok okozzák a kellemetlen szájszag jelentkezését is. Fogkövesség tünetei lehetnek: sárgás-barnás fogkő a fogakon és az íny mentén; bepirosodott, duzzadt vagy vérző íny; túlzott nyáladzás, esetleg véres nyál; törött vagy hiányzó fog; kellemetlen lehelet; csökkent étvágy...

Amennyiben, ezeket a tüneteket tapasztalja, akkor az éves ellenőrzések között is érdemes állatorvoshoz fordulni, ahol a FOGKŐ ELTÁVOLÍTÁSÁRA egy ultrahangos készülékkel LEHETŐSÉG VAN, a további problémák elkerülése érdekében.

Mi a teendő, ha egészséges és boldog állatot szeretnénk? Otthon gondoskodjunk arról, hogy kedvencünknek legyen mit rágnia. Bőrből készült és egyéb ehető "rágókák" kiválóan megfelelnek erre a célra. A CSONT ERRE A CÉLRA ALKALMATLAN. A fog a folyamatos csontrágástól hamar túlkopik, észrevétlenül elfertőződik, súlyos panaszokat okozva. Táplálkozás szempontjából sem helyes a csont etetése, komoly problémákat okozhat az emésztőtraktusban.

dog_teeth_299

Ezen kívül még amit tehet a gazdi: Kutyáját évente hozza el fogászati vizsgálatra rendelőnkbe, ha hajlamos a fogkőképződésre, akkor 6 havonta, hasonlóképpen, mint az embereknél.

Rendelőnk is részt vesz a „Pedigree fogászati hónap” elnevezésű október 15-től november15-ig tartó rendezvényen, így ennek keretein belül a hozzánk érkező kisállatok a máskor is, általános fizikális vizsgálatok során elvégzett fogászati szűrés után egy Pedigree Denta Stix ajándékcsomaggal térhetnek haza. A csomagokat a Pedigree bocsátja rendelkezésünkre, a vizsgálatokhoz a készlet erejéig tudjuk biztosítani az ajándékot.

További felvilágosítás a JózsaVet Kisállatorvosi Rendelőben.
Cím:
Józsa, Március 15. utca 70.
Telefon:
70-329-4305
Web: www.jozsavet.hu