Szent Antal földjérõl a józsai Szent György-templomig

A kellemes őszi napsütésben a lágy szellők és a Tócó-patak halk csobogásának hangjai közül már messziről hallani lehet az építők kopácsolását és a gépek hangjait. A józsai erdős-fás patakparton épülő, leendő Szent György római katolikus templom tetejének külső felületét burkolják ezekben a napokban.

img_3053_resize_640

Hivatalos okiratok már a 13. században említést tesznek Józsa település Szent György-templomáról. Az ősi templom romjaitól mintegy 150-200 méterre épülő mai templom különlegessége, hogy a falain túl magastetejének belső- és a külső oldalait is téglával burkolják. Több, mint 300 000 téglaszeletet rögzítenek így a falakhoz. A rusztikus tégla Szent Antal földjéről, Padovából érkezett, ahol speciális öntési eljárással készült egy több, mint 100 éves téglaöntő műhelyben, ahonnan több neves római és velencei épület falainak téglaburkolata is származik.

img_3056_resize_640

A Józsán épülő középkori stílusú templom békés, titkos hely hangulatát idézi, ahol erőteljesen megjelenik a szakralitás. A tervező, Győrffy Zoltán, munkája során nagyon fontosnak tartotta a fény szerepét a belső térben. A nap csak indirekt módon jut be a templomtérbe, kivéve az év egyetlen napját – Szent György napját –, amikor a felkelő nap fénye világítja meg a tabernákulumot.

img_3050_resize_640

Az időtlenséget sugárzó épület ritkaságszámba menő esztétikai megoldásain túl a kor elvárásainak is messzemenően eleget tesz geotermikus padlófűtés rendszerével, melyet az épület mellett fúrott kutak vize táplál majd. A hideg, téli időszakban elektromosan fűtött padokon foglalhatnak helyet a hívek a nagy légterű templomban. A 200 fő befogadására alkalmas épületben kiszolgáló helyiségek, gyermekjátszó, teakonyha és mozgáskorlátozott illemhely is kialakításra került. A szerelvényezési munkálatok, a templom berendezése és a külső tereprendezést követően várhatják a józsai hívek a templom szentelésének év végéree tervezett időpontját.

img_3042_resize_467

A templom alapkövét 2014. április 26-án tették le. Az építkezésre szolgáló telket Debrecen megyei jogú város adományozta, az építés költségeit a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye biztosítja, a hívek adományaival kiegészítve.

-PE-