Biztonságban légy a strandon is

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az alábbiakat ajánlja a fürdőzőknek:

strand_450

A nagy tömegben szinte senkinek nem tűnik fel, ha valaki felemel egy táskát a földről, éppen ezért kedvenc vadászterülete a bűnözőknek a strand. Minden nyári szezonban előfordulnak lopások. Az elkövetők bármit eltulajdonítanak, ami őrizetlen és mozdítható, lehet az telefon, pénztárca, videokamera vagy akár úszószemüveg, ruhadarab.

Az esetek többsége könnyedén elkerülhető lenne egy kis odafigyeléssel, ezért nem árt megfogadni az alábbiakban felsorolt intelmeket.

A legjobb védekezés - a prevenció:

  • Ha strandra vagy vízpartra készülnek, lehetőség szerint mindig vegyék igénybe a különböző értékmegőrzőket, ahol biztonságban lehetnek az értékeik. Amennyiben ez nem oldható meg, úgy ne hagyják őrizetlenül csomagjaikat, vigyázzanak rá felváltva. A strandra ne vigyenek magukkal nagy összegű készpénzt, illetve feltűnő és értékes használati tárgyakat (pl. ékszerek, laptop).
  • Ha gépkocsival érkeznek a strandra, ne hagyjanak értékeket az utastérben (pl. videokamera, fényképezőgép, stb.), valamint a jármű elhagyásakor bizonyosodjanak meg arról, hogy az ablakok fel vannak húzva.
  • Az otthon hagyott értékek biztonságáért is tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket. A nyílászárókat ne hagyják nyitva, a szúnyogháló sem véd meg a „hívatlan vendégektől".