Befejezõdött a korszerûsítés a Gönczyben

Energetikai felújítás történt a Gönczy iskolában és óvodában, melyről már korábban is írtunk lapunk hasábjain. Barcsa Lajos alpolgármester és Balázs Ákos frakcióvezető sajtótájékoztató keretében mutatta be az elvégzett a fejlesztéseket.

gplet_500

2015-ben több debreceni oktatási intézményben valósul meg KEOP pályázatok keretében épületenergetikai fejlesztés megújuló energiaforrás hasznosításával kombinálva. A pályázatok alapvető célja az épületek hőtechnikai adottságainak javítása (szigetelés, nyílászáró-csere), az intézmények fűtési, hűtési és használati melegvíz-rendszereinek korszerűsítése, a világítási rendszerek korszerűsítése, a megújuló energiafelhasználással kombinált épületenergetikai fejlesztése. Kisebb környezeti terheléssel járó megújuló energia-alapú energiatermelés elterjesztése, ezen belül a megújuló energiaforrásokon alapuló használati melegvíz és villamosenergia szerepének növelése az összenergia felhasználáson belül, illetve ezen keresztül a szén-dioxid kibocsátásának csökkentése.

gsajt_500

Debrecen önkormányzata a Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola és Gönczy Pál Utcai Óvoda épületenergetikai felújítása című, KEOP-5.5.0/B/12-2013-0024 jelű pályázat keretében mintegy 180 millió forint összegű támogatást nyert. A beruházás során megtörtént az épületegyüttes:

• homlokzati hőszigetelése, (több mint 1600 m2-en)
• lábazati hőszigetelése, (több mint 300 m2-en)
• a lapostető hő- és vízszigetelése, (több mint 1700 m2-en)
• modern, szigetelt nyílászárók beépítése, (közel 50 m2-en)
• új, lemezes radiátorok beszerelése (114 darab)
• teljes kazánház-felújítása, (3 db modern, kondenzációs kazán beépítése)

gtrolo_500

• napkollektoros rendszer kialakítása (3 darab, egyenként 1000 literes használati melegvíztárolóval)

gnapkollektor_500

• 30 kW teljesítményű napelemes, háztartási méretű kiserőmű telepítése

gnapelem_500

• villámvédelmi rendszer kialakítása, korszerűsítése

A fejlesztés következtében az üvegházhatású gázok kibocsátásának mennyisége 94,95 tonnával fog csökkenni évente. A beruházás hatására várható pénzügyi megtakarítás éves szinten összesen minimum 6,7 millió forint, melynek nagyobb részét a hőenergia-költségmegtakarítás teszi ki.

gbarcsa_350

Barcsa Lajos alpolgármester hangsúlyozta, hogy Debrecen városa kiemelten kezeli az energetikai célú felújítással kapcsolatos intézményi beruházásokat. Azért is élveznek előnyt az ilyen fejlesztések, mert azon kívül, hogy energia megtakarítást eredményeznek, csökken az intézmények rezsiköltsége és az így megtakarított pénzt más beruházásokra lehet fordítani.

gbalzs_350

Balázs Ákos frakcióvezető elmondta, hogy a beruházás által 80%-al fog csökkenni az áramfelhasználás, a melegvíztermelésben pedig egy 50%-os megtakarítás érhető el. Az is fontos szempont – hangsúlyozta frakcióvezető úr - , hogy a Gönczy Pál Általános Iskola, mint Ökoiskola esetében a beruházás a diákok szemléletformálását is segíti.