Kitiltották Józsáról a kamionokat!

Nem használhatják a nehéz teherautók a 35-ös főút Józsai szakaszát május 13 óta. A hírt sajtótájékoztató keretében jelentette be Kósa Lajos országgyűlési képviselőnk, Papp László Debrecen város polgármestere, valamint Balázs Ákos és Mazsu János Józsa önkormányzati képviselői.

Az elmúlt egy évben a 35-ös főút józsai szakaszán jelentősen megnövekedett nagytömegű tehergépjárművek forgalma, így emiatt gyakran balesetveszélyes szituációk alakultak ki valamint nagyon megnőtt a zaj és a környezeti terhelés is településrészünkön. Balázs Ákos önkormányzati képviselő érdeklődésünkre már korábban elmondta, hogy a kamionok azért választják rendszeresen a 35-ös számú főutat az M35-ös helyett, mert ezen a szakaszon kevesebb útdíjat kell fizetniük. Debrecen-Józsa településrészen a 35. számú főút belterületi szakaszán 2012. évben még az áthaladó nehéz tehergépjármű forgalom nagysága 355 jármű/nap volt, de idén már elérte a közel 500 jármű/nap forgalmat. Ezért Debrecen vezetése már tavaly ősszel kezdeményezte a Nemzeti Fejlesztési Miniszternél, hogy tiltsák ki a főút józsai szakaszáról a 20 tonna feletti teherautókat.

kamion2_450 

A Józsán megtartott tájékoztatón Papp László polgármester, Kósa Lajos országgyűlési képviselő valamint Balázs Ákos és Mazsu János önkormányzati képviselők jelentették be a minisztérium döntését, miszerint május 13-tól, a 35-ös főútnak, a Hajdúböszörmény és a 354-es Debrecent elkerülő út közötti szakaszáról kitiltják a 20 tonna feletti nehéz tehergépjárműveket.

Papp László polgármester elmondta, a döntésnek köszönhetően nem csak a józsaiak, hanem Debrecen belterületén, a Böszörményi úton élők életminősége is jelentősen javulhat az átmenő kamionforgalom kitiltásával.

kamion_fordul_mar_500

Balázs Ákos önkormányzati képviselő szerint is több jótékony hatása lesz a döntésnek, hiszen a zajcsökkentés és a torlódások mérséklődése mellett a környezetvédelem szempontjából is fontos volt a nehéz tehergépjárművek kitiltása a településről. Ráadásul az elővárosi funkciót betöltő Debrecen-Józsa a közel 13000 fős lakosságával Debrecen irányába egyéb kapcsolódási lehetőség hiányában önmagában is jelentős forgalmat generál a 35. sz. főúton. „ Nagy örömünkre szolgál és köszönjük, hogy a Nemzeti Fejlesztési Miniszter érveinket figyelembe véve 2015. május 13-tól, a 35-ös főútnak, a Hajdúböszörmény és a 354-es Debrecent elkerülő út közötti szakaszán a 20 tonnás „Tehergépkocsival behajtani tilos” elnevezésű tábla kihelyezésével korlátozást vezetett be, segítve ezzel a Józsán élő családok életét és mindennapjait."