Ügyvéd válaszol - bárki megnézheti...?

Lukácsné dr Patakvölgyi Piroska ügyvéd ezúttal ingatlannal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol lapunk hasábjain.

jog_334_334

Olvasó: Azt szeretném meg tudni: igaz-e, hogy bárki kikérheti az én tulajdonomban lévő ház tulajdoni lapját?

Ügyvéd: Az ingatlan-nyilvántartás egyik alapelve a nyilvánosság, ami azt jelenti, hogy bárki betekinthet a tulajdoni lapba, térképbe, arról másolatot kérhet, akár személyesen a földhivatalban, akár online, de ehhez regisztráció szükséges. Ez azt jelenti, hogy a földhivatalban egy nyomtatvány kitöltésével és személyi igazolvány bemutatásával lehet betekinteni, az online földhivatal használatához pedig ügyfélkapus regisztráció szükséges.

Olvasó: Osztatlan közös tulajdonú ingatlanomra az egyik tulajdonostárs tartozása miatt végrehajtás van folyamatban, én nem tartozok, nekem is ki kell költöznöm?

Ügyvéd: Osztatlan közös tulajdon esetén, ha csak az egyik tulajdonostárs tulajdoni hányadára irányul a végrehajtás, akkor csak az ő tulajdoni hányadát lehet elárverezni és Önnek a saját részéről nem kell elköltöznie, főleg, ha pl. az elárverezendő részen bejegyzett haszonélvezeti joga áll fenn, ebben az esetben lakottan kerül végrehajtásra az ingatlanrész. Az adós tulajdonostársai az árverés kitűzéséig együttesen kérhetik, hogy az egész ingatlant árverezzék el. A nem adós tulajdonostárs maga is árverezhet és megszerezheti az adós tulajdoni hányadát.

Dr. Patakvölgyi Ügyvédi Iroda
Lukácsné Dr. Patakvölgyi piroska
Cím: Józsa, Barátság utca 3.
Telefon: 0652/387-803
Mobil: 0620/340-7411

Ügyfélfogadás: előzetes telefonos egyeztetés alapján