Állati dolgok - Szúnyogveszély

Megérkezik lassan az igazi jó idő, ezzel párhuzamosan egyre gyakrabban találkozhatunk szúnyogokkal, amelyek nemcsak minket, embereket idegesítenek a fájdalmas csípéseikkel, hanem kedvenceinket is.

A kellemetlenségen kívül, a kutyákat és macskákat (vadászgörényeket és egyéb állatokat is) két, szúnyogok által terjesztett fonálféreg is veszélyezteti. Az egyik féreg a bőr dirofilariózis nevű betegségét okozza: ez egyre gyakrabban fordul elő hazánkban is. A másik - hasonlóképp szúnyog által terjesztett fonálféreg betegség - a szívférgesség, amely Európa mediterrán országaiban elterjedt, de hazai megjelenésére sajnos egyre nagyobb számban számolnunk kell.  A teljesség igénye nélkül néhány szóban ezeket foglalom össze.

Bőr dirofilariosis (kórokozó Dirofilaria repens): A Dirofilaria repens nevű féreg a kutyában és macskában gyakorta okoz korpásodással, viszketéssel, kipirulással járó bőrgyulladást, esetleg tályogra emlékeztető bőrelváltozást.

A fonálférgek a kutyákban, macskákban akár évekig életben maradhatnak, így a szúnyogok a fertőzött állat vérével a mikrolárvákat átadhatják akár az embernek is. Emberekben az esetek többségében a tünetek kifejezettebbek lesznek, attól függően, hogy milyen testtájon jelentkeznek.

sznyog_126

Szívférgesség (kórokozó: Dirofilaria immitis): A parazita terjesztője a szúnyog. A fertőzött állatokból szívott vér által maga a szúnyog is megfertőződik a férgek fejlődési alakjaival, az úgynevezett mikrofiláriákkal. Ezek a képletek a szúnyogban 2-3 hét alatt fertőzőképes lárvákká válnak. A szúnyog pedig egy újabb vérszívásakor másik gazdába (kutyába vagy macskába) oltja be a lárvákat. A mikrofiláriák körülbelül 85-120 nap alatt fejlődnek kifejlett féreggé a gazdaállat testében. Ezután a véráramon keresztül a tüdőartériába vagy a szívbe kerülnek, és ott megtelepedve maguk is szaporodásba fognak. Nem nehéz elképzelni, hogy milyen komoly kártétellel járnak együtt a szívben vagy tüdőartériában kifejlődött 20-30 cm-es férgek. Sajnos a gyógykezelése a kialakult betegségnek nagyon nehéz, és kétes az eredménye, így a védekezés a legfontosabb teendőnk.

A nyuszik esetében is figyelnünk kell a szúnyogok okozta fertőző betegségre, amelyet myxomatosisnak nevezünk. A myxomatosis a házinyulak egyik legveszélyesebb, gyógyíthatatlan betegsége. A betegséget vírus okozza. A kórokozót különféle ízeltlábúak, főként szúnyogfélék és bolhák terjesztik, így a lakásban tartott nyulak is megfertőződhetnek. A lappangási idő általában 7-10 nap, a vezető tünetek a következők: a fülek, a szemhéjak és az orr duzzanata (ún. oroszlánfej), nyálkás-gennyes kötőhártya-gyulladás és orrhurut. A betegek légzési nehézségek és tüdőgyulladás tünetei közepette általában 7-10 nap alatt elhullanak, sajnos még az időben elkezdett kezeléssel is csak nagyon kicsi esély van a felépülésre

A legfontosabb teendőnk: a megelőzés! A szúnyogszezon alatt kezeljük havonta egyszer a fertőződés kockázatának kitett kutyákat és macskákat, hiszen a fertőzött kutya, macska nem látszik betegnek, esetleg csak bőr problémái észrevehetőek, de így lesz lehetősége a szúnyogoknak, arra, hogy egészséges embert és állatokat is megfertőzzenek! A kezelés vagy a szúnyogok megfelelő, főleg bőrre csepegtethető készítményekkel történő távoltartása lehet, vagy gyógyszeresen tudunk védekezni (tabletta vagy rácsepegtető oldat) a férgek lárvái ellen. A nyuszik esetében megfelelő mechanikai védelemről érdemes gondoskodni (pl. szúnyoghálós ketrec), valamint kiváló védőoltások léteznek myxomatosis ellen.

További felvilágosítás a JózsaVet Kisállatorvosi Rendelőben.
Cím:
Józsa, Március 15. utca 70.
Telefon:
70-329-4305
Web: www.jozsavet.hu