Színpompás növényvilág, Virágkarnevál

A bélyeggyűjtés egyidős a bélyeggel. A világ első, 1840-ben Angliában kibocsátott bélyegével, a Penny Blackkel bérmentesített levelet már megőrizte az első gyűjtő, és ezzel vetette meg gyűjteménye alapját.

Nálunk 1848-ban készítette el a Landerer-féle nyomdában Than Mór - a későbbi híres festőművész – az első bélyeg, vagy ahogy akkor nevezték, postajegy tervét. Megvalósítása a szabadságharc bukása miatt hiúsult meg. 1867-ben a Kiegyezéssel önállóvá vált Magyar Posta első bélyegei még Bécsben készültek, hiszen nem volt az ország területén postai értékcikkek tömeges gyártására alkalmas nyomda. Az Államnyomda felállítása azonban lehetővé tette az első Magyarországon gyártott bélyeg, a Kőnyomatos sorozat 1871. május 1-i forgalomba bocsátását.

A bélyeggyűjtés nálunk viszonylag későn, csak az 1860-as évek végén, az 1870-es években kezdődött, némelyek szerint azért, mert addig csak a császári felségjelekkel ellátott osztrák kiadású bélyegek voltak nálunk is forgalomban, így gyűjtésük nem számított hazafias cselekedetnek. A Levélbélyeggyűjtők Első Hazai Egyesülete 1884-ben alakult meg hivatalosan. Ettől kezdve azonban futótűzként terjedt a "királyok hobbijának, a hobbik királyának" nevezett bélyeggyűjtés. Szerte az országban, így Debrecenben is egyesületek alakultak. Az 1925-ben megalakult Debreceni Bélyeggyűjtő Egyesületnek volt 1935-től elnöke a kétszeres Kossuth-díjas botanikus, akadémikus, egyetemi tanár, Debrecen város díszpolgára, Soó Rezső. Mintegy 225.000 darabból álló bélyeggyűjteményét a Bélyegmúzeum gondozására bízta. Ebből az anyagból láthatnak válogatást a "Színpompás növényvilág" című kiállítás látogatói.

blyeg_550

A Bélyegmúzeum tárlatának első kilenc nagyméretű tablóján a bélyegeken keresztül megismerkedhetünk bolygónk növényvilágának színpompás, gazdag változatosságával. Külön mutatják be Soó Rezső kedvenc kutatási területét, az orchideák világát. A kiállításban láthatóak továbbá kaktuszok és pozsgások, rózsák, gyógynövények, egzotikus tájak virágai és vízpartok növényei egyaránt.

A debreceni Virágkarnevál Magyarország egyik legismertebb rendezvénye, melyet 1966 óta, minden évben augusztus huszadikán tartanak meg. A Magyar Posta sem maradhat ki a Virágkarnevál eseményeiből. A kiállítást záró tizedik tabló – az utóbbi évek virág témájú magyar bélyegei mellett - az esemény idején használt alkalmi bélyegzésekből mutat be egy kisebb válogatást.

A kiállítás kiegészül Takács Tünde és Takács Veronika debreceni testvérpár szintén virágokat ábrázoló gyűjteményeivel.

Debrecenben a Debreceni Városi Bélyeggyűjtő Kör jelenleg a Malomparkban, a 20-as számú Postával szemben működik. Az Ifjúsági tagozat vezetője és a kiállítás "utaztatásának" szervezője Gáll Richárd, akinek szülei józsai lakosok.

A kiállítás március 25-ig várja a látogatókat a Józsai Közösségi Ház nyitva tartási idejében.