Felhívás kutyatartók számára

2015. január 1. és 2015. június 30. között eb összeírásra kerül sor Debrecen város közigazgatási területén.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény (tovabbiakban: Avtv.) 42/B. §-aban foglalt kötelezettség alapján országosan kötelező az ebek összeírása, és önkormányzatonkénti nyilvántartása. 2013. január 1.-óta kötelező minden 4 hónaposnál idősebb kutya mikrochippes megjelölése, illetve nyilvántartása egy országos (www.petvetdata.hu) rendszerben. A mostani, 2015-ös ebösszeírás, illetve későbbi 3 évente történő megismétlése kötelező érvényű a mikrochippel már megjelölt, illetve a még ebben a nyilvántartásban esetleg nem szereplő ebek, illetve tulajdonosaik számára is.

Az ebösszeírás során egy adatlapot kell kitöltenie az állattartóknak, melyet az önkormányzatnál szerezhetnek be, illetve a következő címen tölthetik le az internetről, az önkormányzat hirdetményével, részletes tájékoztatójával együtt: http://portal.debrecen.hu/varoshaza/kozzetetel/ebosszeiras20150119_kozzetetel.html

A kitöltött adatlapot az önkormányzatra személyesen, postán, vagy ügyfélkapun keresztül lehet eljuttatni.

letlts_1_259

Számos pozitív oldala mellett a kutyatartáshoz kapcsolódóan a gazdiknak bizony kötelezettségeik is vannak, elsősorban közegészségügyi jelentőségük miatt. Ilyenek az ebek mikrochippes megjelölése, a veszettségoltás évenkénti beadatása, illetve mostantól az ebösszeírás. A gazdik érdekében tehát javasoljuk ezen szabályok betartását, ugyanis sajnos az önkormányzat akár pénzbüntetéssel is sújthatja azt a kutyatartót aki nem tesz eleget kötelezettségének.

Így a tavaszhoz, vele együtt a veszettségoltási szezonhoz közeledve érdemes minél korábban megtenni a bejelentést az önkormányzat felé.

Az ebösszeíráshoz kapcsolódó cikkünket a Józsavet Kisállatorvosi Rendelő támogatta. Az adatlapot illetve az önkormányzat felhívását a rendelő honlapján (www.jozsavet.hu) is elérhetővé tették a gazdik kérésének eleget téve.

További felvilágosítás a JózsaVet Kisállatorvosi Rendelőben.
Cím:
Józsa, Március 15. utca 70.
Telefon:
70-329-4305
Web: www.jozsavet.hu