Megnyitott a családi napközink

2015.január 5-től megkezdtük a gyermekek felvételét és beszoktatását. Jelentkezni már folyamatosan lehet a Józsaparkban található Zsebibaba Játszóházban.

Debrecenben, az ország többi városához hasonlóan kevés a bölcsődei férőhelyek száma, Debrecen-Józsán pedig egyáltalán nincs. Jelenleg 6 éves korig a gyermekek száma 1300 fő körülire tehető. Két óvoda üzemel egyes csoportok létszáma a 30 főt is eléri. Várólisták, túlzsúfoltság jellemző a legtöbb gyermekellátó intézményben.

Szülői kezdeményezésre hoztuk létre napközinket, itt ebben a kertvárosi részben rajtunk kívül egyetlen napközi sem található, nagyon nehéz megoldani a gyermekek elhelyezését, ebben szeretnénk segítséget nyújtani. Az a célunk, hogy az óvodából-bölcsödéből kiszorult gyermekek, valamint egyéni foglalkozást igénylő iskolások számára elérhető áron színvonalas ellátást nyújtsunk.

img_2906_446

A családi napközit 1,5 - 14 éves korú gyermekek számára terveztük. Az eddigi visszajelzések szerint az igénybe vevők köre a 1,5-4 éves korosztály, a hiányzó bölcsődei férőhelyek miatt, így előreláthatólag szinte azonos korosztályú gyermekekből áll majd össze csoportunk. Fel vagyunk készülve idősebb gyermekek fogadására és foglalkoztatására is.

A családi napközink célja, hogy a gondjainkra bízott gyermekekből nyitott, aktív, kreatív, életrevaló, kiegyensúlyozott emberek legyenek. Ehhez biztosítjuk a megfelelő hátteret. Célunk, hogy a napközit, mint a család kiterjesztését éljék meg a gyermekek, ahol együtt vannak kicsik és nagyok, egymásra kölcsönösen odafigyelve.

Fontos színtér a család, viszont a gyerek ideje nagy részét a családi napköziben tölti. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a gondozónők személyes példaadással segítsék elő a tanulási folyamatot. Legyen a pozitív viselkedési formák megerősítése, megdicsérése, és nem a tiltás és a megrovás az eszköz. Minden ember vágyik az elismerésre, éppen ezért igyekszünk folyamatos visszajelzéssel kommunikálni a gyerekeknek, hogy értékeljük, amit csinálnak. Nagyon fontosnak tartom, hogy én és segítőim egyforma nevelői szemléleten legyünk, így a gyerekeket egységes hatások érik, tudják, hogy milyen szabályokat kell betartaniuk.

A gyermekek beszoktatása

A Zsebibaba Családi Napközibe egy gyermek beszoktatási ideje 2 hét. Első héten szülői jelenléttel tartózkodnak a napköziben a gyerekek, a napok elteltével a szülők jelenléti ideje csökken. Második héten már egy két nap megpróbálkozunk az ott alvással is. Beszokottnak akkor tekinthető egy gyermek, ha már hevesebb, vagy hosszabb ideig tartó sírás nélkül válik el a szüleitől. Napközben jókedvűen játszik, jó étvággyal eszik, elfogadja társai és az ellátó személy közeledését.

Alaptevékenységen kivüli szolgáltatások

A napköziben tartózkodó gyermekek térítési díjához hozzátartozik a játszóház használat. Labirintusunkat felhasználjuk a gyermekek mozgásfejlődésének segítésére.

zsebiarak_550