Állati dolgok - Tél, ünnepek a kisállatokkal

Hogy lesz-e idén "kutyahideg" még nem tudni, mindenesetre nem árt felkészülni rá a kisállattartóknak. Hasznos tanácsok adunk a Józsavet Kisállatorvosi Rendelő segítségével.

Kint tartott kisállatok téli szállásáról így december elején legkésőbb gondoskodni kell, mert jönnek az éjszakai fagyok, és már nappal sem melegszik a levegő számottevően. Szigetelt kutya/macskaházra, vagy más alvóhelyre minden kisállatnak szüksége van, még ha kifejezetten hosszú szőrű is, és ha láthatóan imád a hóban szaladgálni, mert alvás közben nagyon sok energiát emészt fel az egyenletes testhőmérséklet megtartása a hidegben.  Egy pár régi ruhadarabbal a búvóhelyükön máris sokkal komfortosabbá, melegebbé tehetjük a szállásukat.

Az alapvetően bent tartott, és csak némi sétára kiengedett kisállatoknál pedig gondoskodni kell, főleg a rövid szőrű, érzékenyebb fajták esetén, valamilyen kutya-ruháról. Ők is ugyanúgy megfázhatnak, mint mi, ha nem veszünk kabátot (ez ma már nem számít "cikinek", széles választékban kaphatók kifejezetten az Ő számukra készült ruhák).

images_278

A tapasztalt kutya/ macskatartók már tudják, hogy a hideg közeledtével, a kisállatok maguk is felkészülnek a télre, azaz "kigömbölyödnek", ez egy természetes védekező folyamat (egy bizonyos egészséges szintig), ehhez biztosítani kell számukra a megnövekedett tápanyag igény kielégítéséhez szükséges bővebb táplálékot. A nappali fagyok bekövetkeztekor pedig rendszeresen ellenőrizzük az itató edényeket, mert nagyon gyorsan befagyhatnak, és a kisállat nem tud ivóvízhez jutni.

A december az ünnepekről, az ünnepek pedig részben a nagy családi ebédekről-vacsorákról szól. A kisállatok is örülnek egy-egy az "asztalról leesett" finom falatnak, azonban ezekkel óvatosnak kell lenni. Az erősen fűszeres, vagy zsíros ételeket, a hagymát, a csontot kerülni kell, mert komoly bajokat okozhat náluk.  A mikulásra kapott csokikat, a szaloncukrot, és alkoholos italokat pedig semmiképpen ne osszuk meg velük.  A csokoládé mind a kutyáknál, mind a macskáknál komoly mérgezést okozhat, és valószínűleg senki sem az állatorvosnál szeretné tölteni a karácsonyt vagy a szilvesztert. A kisállatok számára tiltott élelmiszerekről bővebben olvashatnak honlapunkon (www.jozsavet.hu).

Érdemes még tájékozódni az állatorvosi rendelők december végi nyitva tartásáról is, hogy baj esetén tudjanak kihez fordulni. Az ünnepek alatt is működik Debrecen város állatorvosi ügyeleti rendszere, amely a következő telefonszámon érhető el:  06-30/565-9255.

Szép telet, és Kellemes Ünnepeket Kívánunk!

További felvilágosítás a JózsaVet Kisállatorvosi Rendelőben.
Cím:
Józsa, Március 15. utca 70.
Telefon:
70-329-4305
Web: www.jozsavet.hu