A rendõrség hasznos tanácsai a téli közlekedéshez

Az elmúlt évekhez hasonlóan az ünnepek időszakában jelentős személy- és gépjárműforgalom növekedésre kell számítani a főközlekedési útvonalakon, autópályákon, autóutakon, valamint a bevásárló és üzletközpontok, alkalmi kirakodóvásárok helyszínén és azok környékén. Az év végi ünnepek alkalmával sokan kelnek útra, hogy meglátogassák szeretteiket, illetve többen utaznak el szórakozni, pihenni.

Az utóbbi napok változékony időjárása többször jelentősen nehezítette a közlekedést. A saját és mások biztonsága érdekében meg kell tanulnunk időben felismerni az útburkolat minőségének változásait.

Ne feledjük, hogy az útburkolat állapotát egész utunk során figyelemmel kell kísérni, mivel az – lakott területen sűrűbben, lakott területen kívül ritkábban – állandóan változhat. Az eljegesedés szempontjából különösen veszélyes helyek a hidak, a felüljárók, az erdei fairtások melletti, valamint a gyér forgalmú útszakaszok.

A csúszós, jeges burkolaton történő autózás is lehet biztonságos. Ennek záloga a helyes vezetéstechnika, amely kellő önfegyelemmel és gyakorlással elsajátítható. Legfontosabb a sebesség helyes megválasztása. A manőverek – gyorsítás, lassítás, kanyarodás – óvatos végrehajtásával elkerülhető, hogy gépkocsink megcsússzon az úttesten.

autos_282

Az autónkat csak igen alacsony sebességgel tudjuk a kívánt nyomvonalon tartani és a hirtelen gázelvételre fellépő motorfék hatására is megcsúszhat a kocsi. A megszokott, erős kormányelfordításokra a gépkocsi alig reagál, könnyen kisodródik, ezért csak igen lassú kormánymozdulatokat alkalmazzunk.

Télen gondot jelenthet elinduláskor, hogy a kerekek kipörögnek. Célszerű ilyenkor a második fokozatba kapcsolt járművel – a kerekek forgásának legalacsonyabb szintjén – elindulni. Magunk és a többi közlekedő biztonsága érdekében fokozottan figyeljünk gépkocsink műszaki állapotára is. A sáros, havas, ködös idő megköveteli a világító- és jelzőberendezések gyakoribb ellenőrzését. Az ellenőrzés mellett többször tisztítsuk meg a fényszórókat, az irányjelzőket és a féklámpákat, hogy az általunk adott jelzéseket a többi közlekedő kellő távolságból észlelhesse. Ne induljunk el havas, jeges szélvédővel, előtte azt takarítsuk le. A ködlámpa használata is – sokan nem tudják – feltételhez kötött. Tompított fényszóró helyett ködfényszórót – hátsó ködlámpát is – csak akkor szabad bekapcsolni, ha a látási viszonyok ezt indokolják. A normál, száraz úton megszokottnál nagyobb követési távolságot tartsunk és így elkerülhetjük a baleseteket.

A megváltozott időjárási viszonyok miatt – amikor a hőmérséklet +7 fok alá esik – a biztonságos közlekedéshez ajánlott a gépjárműveken a gumiabroncsokat téli gumikra cserélni. Még akkor is téli abroncsokkal induljunk útnak, ha éppen még nem esett le a hó, hiszen a nyári gumi +7 fok alatt nem biztosít megfelelő tapadást.

A gyalogosok vegyék figyelembe, hogy a fenti körülmények között a gépkocsik féktávolsága jelentősen megnő, ezért az úttestre való lelépés előtt mindig győződjenek meg annak veszélytelenségéről.

 VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA, ÓVJUK MAGUNK ÉS MÁSOK ÉLETÉT, TESTI ÉPSÉGÉT!

Balesetmentes közlekedést kíván a Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság