Könyvajánló

Ezen a héten John Green kamaszregényét valamint gyermekes szülőknek ajánlunk egy izgalmas könyvet, melyek a józsai könyvtárból kölcsönözhetők.

Bagdy Emőke: A tehetség kibontakozása

A Helikon kiadó gondozásában megjelent tanulmánykötet a három szerző alapos kutatómunkájának eredményeképpen jött létre. Miként derül ki az, hogy egy gyerek tehetséges? Van -e a tehetségnek, a tehetséges személyiségnek sötét oldala? Egyáltalán hogyan alakul ki a "titokzatos többletből", amely egy gyermekben föllelhető, a későbbi tehetséges felnőtt? Ezekre a kérdésekre keresik a rangos szerzőgárda tagjai a választ. Bagdy Emőke a téma avatott szakértője, klinikai szakpszichológusként az állapítja meg, hogy munkájukban nem a tehetséges személyiség képességsajátosságait vizsgálták, hanem a fény mögött az árnyékot, azaz a tehetség mögött rejlő lelki problématerületeket. A kutatók vizsgálódásának ugyanis ezidáig ez a terület nem volt a tárgya. A szerzők esettanulmányok során át vizsgálták témájukat, és ennek megfelelően kötetük cselekvő módon, segítő gyakorlattal szolgálja a tehetség kibontakoztatását. Bagdy Emőke megfogalmazása szerint: "A tehetség 20 százalékban a magával hozott készség, hajlam, és 80 százalékban a ráfordítás, a motiváció, a szeretetteli művelés". Ebben a 80 százalékban van jelentős szerepe a törődésnek, támogatásnak, a cselekvő szeretetnek, amely minden esetben a szülők, pedagógusok, nevelők részéről kell, hogy megnyilvánuljon. Nekik ajánlható a tehetség kibontakozását számos gyakorlati példával segítő munka.

tehetsg_345

 

John Green: Alaska nyomában

Miles Halter különös kamasz: hiába él szüleivel a napfényes Floridában, az állandó meleg legalább annyira nyomasztja, mint unalmas és közönséges osztálytársai. Egyetlen szórakozása az életrajzok olvasása mellett, híres emberek utolsó mondatainak a gyűjtése. Hogy kitörjön szubtrópusi börtönéből, ráveszi apját, hogy írassa át egy alabamai bentlakásos iskolába, Culver Creekbe. A suli kollégiumában egy furcsa, de magával ragadó figurával, Chip Martinnal kerül egy szobába, aki Ezredesnek nevezi magát. Ő ismerteti meg a gyönyörű, de vad, önpusztító hajlamú, rejtélyes lánnyal, Alaska Younggal, aki iránt Miles halálos szerelemre gyullad. Bár Alaska nem viszonozza az érzelmeit, a barátságát fel tudja ajánlani Milesnak, akit egészen megbabonáz különös személyiségével. Amikor egy, a lány drámákkal teli múltját firtató beszélgetés után nem sokkal Alaska meghal autóbalesetben, a mélyen megrendült Miles és az Ezredes megkísérlik felfejteni a haláleset valódi okát... A kamaszoknak szóló könyvek komolyabb vonulatába tartozó mű tizennégy éven felülieknek ajánlható.

alaska_342