Idõsek védelmében

A bűncselekmények megelőzése a legfontosabb cél. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság különös figyelmet fordít az idős korosztály áldozattá válásának megelőzésére. Kérjük, fogadják meg a Bűnmegelőzési Osztály tanácsait!

- Idegent ne engedjen be a lakásba, főleg ha egyedül tartózkodik otthon. Legyenek bizalmatlanok! Pénzt semmiképp ne váltsanak fel.

- A kertkaput, lakásajtót akkor is zárja kulcsra, ha otthon tartózkodik, mivel a besurranó tolvajok a nyitott ajtón, ablakon és erkélyajtón jutnak be az ingatlanba.

- Értékeit tartsa biztonságos helyen, ne hagyja szem előtt! Ha esetleg a lakásában fizet, visszaad valakinek pénzt, ügyeljen rá, hogy az illető ne lássa, hol tartja megtakarítását!

- Ha gyanús személyek csöngetnek be önhöz, ne nyisson ajtót! Házalókat ne engedjen be otthonába, tőlük ne vásároljon.

- Ha a látogató hivatalos szervre hivatkozik, kérjék el fényképes igazolványát. Az elkövetők sokszor valamilyen szolgáltató cégre hivatkozással, annak alkalmazottjaként jelentkeznek. A szolgáltatók általában előre egyeztetett időpontban keresik fel az ügyfelet. A szolgáltatóknál nincs készpénzforgalom. A túlfizetéseket átutalással, a számlákon történő jóváírással egyenlítik ki.

- Fokozottan figyeljen, ha nagyobb összeget vesz fel bankban vagy valamelyik automatánál. Ha nagyobb összeget vesz fel, lehetőleg ne menjen egyedül. Bankkártyájuk mellet ne tartsák annak PIN-kódját.

- Kórházba csak a legszükségesebb dolgot vigye magával! Az ékszereit, óráját hagyja otthon! Ne vigyen magával nagy mennyiségű készpénzt.

- Nyilvános helyen táskájukat ne hagyják felügyelet nélkül és tartsák mindig zárva!

A közelgő ünnepek alkalmával figyeljenek arra, hogy a zsúfolt helyek, bevásárlóközpontok, piacok, tömegközlekedési eszközök, állomás és megállók a zsebtolvajok számára ideális elkövetési terepet nyújtanak. Ezeken a helyszíneken különösen figyeljenek az értékeikre!

A gyanús személyeket vagy bűncselekményt észlel, kérjük, tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80/555-111-es „Telefontanú” zöld számán (hétfőtől-csütörtökig: 8 órától 16 óráig, pénteken: 8 órától 13 óráig), illetve a 107-es, 112-es központi segélyhívó számok valamelyikén. A bejelentéseket a rendőrség bizalmasan kezeli.

rendorseg_300