Boldogságprogram

Augusztusban már hírt adtunk arról, hogy 10 hónapos Boldogságprogram indul országszerte a Jobb Veled a Világ Alapítvány jóvoltából. Debrecenben az Újkerti klub vezetője Tabajdi Éva pszichológus. Őt kérdeztük, hol tart most a program 3 hónap elteltével.

T. É.: Nagy megtiszteltetés ért bennünket. Prof. Dr. Bagdy Emőke, a Boldogságprogram fővédnöke lett. A következő üzenetet küldte:  „Felemelő érzés olyan ügy mellé állni, amellyel szívből egyetértek! Itt az idő, hogy tegyünk is valamit boldogabb életünkért, ne csupán keseregjünk rajta. A boldogság képessége fejleszthető, a boldogság tanulható!”

Augusztus óta folyamatosan csatlakoznak a programunkhoz. Országosan 7864-en regisztráltak egyénileg, 116 klub jött létre és 303 oktatási intézmény csatlakozott hozzánk. Én önkéntesként vezetem az Újkerti klubot, melynek jelenleg 46 regisztrált tagja van, akik rendszeresen részt vesznek programjainkon és a foglalkozásainkon.   

Mit tehetünk annak érdekében, hogy boldogabbak legyünk?

T.É.: Ebben nyújt segítséget a 10 hónap tematikája, mely gyakorlatias, minden napra útmutatást ad arra vonatkozóan mit tehetünk boldogságunk érdekében. Minden hónapban egy konkrét boldogságfokozó gyakorlattal foglalkozunk.

logo4_400

Milyen gyakorlatokat sikerült a 3 hónap alatt elsajátítani?

T. É.: Szeptemberben a  boldogságfokozó hála gyakorlását végeztük, mely számomra is pozitív megtapasztalást nyújtott. Októberben az optimista szemléletet és gondolkodást gyakoroltuk. Novemberben a társas kapcsolatok boldogító erejét tapasztaltuk meg.

Milyen téma illetve program várható decemberben?

T.É: Decemberi programunk igazodik a szeretet ünnepéhez, a boldogító jócselekedetek lesz a havi téma. Ehhez kapcsolódóan már elkezdtünk egy csoki gyűjtő akciót, melyet kórházban fekvő beteg gyermekeknek adunk át egy-egy kedves üzenettel, bátorítással együtt.  Szervezünk egy Szívember programot is december 14-én ½ 5-től a Főtéren. Ez a Jobb Veled a Világ ölelés napja. Olyasmit adunk az embereknek, ami ingyen van, jut mindenkinek bőven. A Szívember ingyen ölelést ad és egy ajándék szívet. Csoporttagjainkkal 500 db szívecskét hajtogattunk, melyet nagy szeretettel adunk át azoknak, akik adnak egy ölelést.

Honnan jött ez a gondolat?

T.É.: "Napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a szinten tartáshoz és tizenkettő a gyarapodáshoz" – Virginia Satir amerikai pszichológus szerint. December 14-én lesz alkalmunk legalább 12 ölelést begyűjteni.  Az ölelés az egyik legbensőségesebb mozdulat két ember között. Egy csodálatos dolog, de egyben szükség is. Csillapítja a fájdalmat, gyógyító erővel bír, érzékeltetjük vele a szeretetet, a szerelmet, a barátságot. Megnyugtat, növeli az önbizalmat, biztonságérzetet és erőt ad, segít legyőzni a félelmet. A Szívember program bevezetője lesz Bagdi Bella – a program megálmodója – évzáró koncertjének, melyre fél 7- kor kerül sor a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola Simonffy termében.

Mit tehet az, aki csak most kap kedvet ahhoz, hogy csatlakozzon a programhoz?

T.É.: A Boldogságprogramhoz bárki bármikor csatlakozhat! Nem kell mást tennie, mint regisztrál a  http://jobbveledavilag.hu/boldogsagprogram oldalán. Ezt követően csatlakozhat a lakóhelyéhez legközelebb eső klubhoz. Iskolák, és osztályok is beléphetnek a programba menet közben is.   Végezetül Prof. Dr. Bagdy Emőke szavait idézem, aki így bíztat bennünket:  "Vágjunk bele!  Lelkes csatlakozást, elfogulatlan rácsodálkozást kívánok a program iránt érdeklődő, boldogabb életre, jobb életminőségre vágyó jelentkezőknek."

 logo1_500