Állati dolgok - utazás kedvenceinkkel

Sokan magukkal viszik nyaralásra, hosszú hétvégére kedvenceiket. Az utazás módjától, úti céltól függően sok dologra érdemes felkészülni ilyenkor.

Amennyiben autóval történik az utazás, érdemes ehhez előre hozzászoktatni rövidebb utakkal a kisállatot. Legjobb, ha ketten viszik a kutyát, ekkor egyikük foglalkozhat a kedvenccel, másikuk a vezetéssel. Amennyiben már hosszabb utakra is el mernek indulni, át kell gondolni, mire lehet szükség az út során.

Kutyákat, és cicákat is érdemes erre tervezett szállítóban utaztatni, ez számukra, és a sofőrnek is biztonságosabb. Szükség van még itató edényre, tiszta ivóvízre, papírtörlőre, zacskóra az esetleges "balesetek" miatt.

letlts_1_275

Nagyon fontos, hogy ne hagyja magára álló autóban kisállatát, mert pillanatok alatt felforrósodik bent a levegő, ami számára hőgutához, akár halálhoz is vezethet.

Hosszabb menetidővel érdemes számolni, tervezzen hosszabb szüneteket, hosszabb sétákat, esetleg hosszabb út során szálljon meg út közben. Ezzel nem csak a kutyájának, de saját magának és a többi utasnak is kedvez.

Vonattal, busszal, repülővel történő utazáshoz, érdeklődjön az adott személyszállító cégnél, hogy milyen egyedi szabályokkal rendelkeznek kisállatok tekintetében.

Mielőtt külföldre, valamely Eu-tagállamba utazna, mindenképpen szüksége lesz egy érvényes állatútlevélre. Az állatútlevéllel kutyák , macskák és vadászgörények utazhatnak, az útlevelet az arra jogosult állatorvos állítja ki. Az útlevél csak akkor érvényes, ha érvényes veszettség oltás szerepel benne!
Az állatútlevelet az arra jogosult állatorvosoknál lehet igényelni, az állatútlevél sorszámozott szigorú számadású okirat, melyet a jogosult állatorvosok a Magyar Állatorvosi Kamarától szereznek be.

letlts_247

Az állattartó az útlevelet igénylésekor azonnal meg is kaphatja, amennyiben megfelel a feltételeknek az állat.

Ezek a feltételek a következők:

  • az állat egyedi azonosíthatósága ► microchip beültetés
  • érvényes veszettség oltás
  • amennyiben az állattartó olyan EU-tagállamba szeretne utazni, amelyek különleges követelményeket támasztanak, az útlevél csak azután állítható ki, amikor a szükséges vizsgálati eredmények rendelkezésre állnak

Az utazást legkorábban az első veszettség elleni oltás dátumától számított 21 nap múlva lehet megkezdeni, mivel az Uniós irányelvek szerint a veszettség elleni védőoltást a beadásától számított 21 nap elteltével lehet érvényesnek tekinteni. Azonban az évente kötelezően beadandó oltást igazoltatnia kell állatorvosával.

Országonkénti sajátosságok, szabályok eltérhetnek egymástól, ezért kutya, macska és vadászgörény utazásakor Magyarországról a megjelölt országba, és onnan vissza, történő utazáskor  mindig tájékozódjanak utazás előtt az illető ország szabályairól.

Jó utat, kellemes kikapcsolódást kívánunk!

További információ rendelőnkben az alábbi elérhetőségeken:

Cím: Józsa, Március 15. utca 70.
Telefon:
70-329-4305
Web: www.jozsavet.hu