Ez tényleg "Sikerült!?"

Május 15-én volt Varga József Debrecen-Józsán élő és alkotó filmes első nagy játékfilmjének bemutatója Debrecenben, a Delta moziban, melynek címe: "Sikerült!?". A filmvetítés után vele beszélgettünk.

vavi3_300

Milyen fogadtatása volt a filmnek, kérdezem az alkotót?

Meglepődtem, hogy teltház előtt pereghetett a filmem. Úgy érzem a közönség nagyon jól vette a poénokat és (talán) még szórakozott is kicsit… már amennyire szórakozhatott egy olyan filmen, ami a rendszerváltás egyes történéseit jeleníti meg és fogalmaz meg egyfajta véleményt a politikusokról.

Mi lesz a film utóélete?

Valószínűleg kuka! Bár nagyon sokan felhívtak telefonon, e-mailt írtak, gratuláltak és bíztatnak.  Sokakat gondolkodásra késztetett a film, szinte követelték, hogy szélesebb körben is mutassam be, mert teljes mértékben azonosulni tudnak a látottakkal, hiszen ők is így élnek és így látják a dolgokat.

Aki esetleg nem látta, hogyan tekinthetné meg?

Ez a valószínűleg csak szamizdat formájában terjedhet ma, de előbb-utóbb a netre is felkerül(het), mert jelen pillanatban ez a legdemokratikusabb fórum.

Azért mégse kellene kukába dobni egy olyan filmet, ahol úgy tudom, ön volt a forgatókönyv író, operatőr, vágó, rendező, sőt még szerepelt is a filmben. Jól értesültem, hogy mindez szponzorok nélkül nulla költségvetésből valósult meg?

Valóban nagy energiám fekszik ebben a kis amatőr filmben, de Koroknai Jánosnak is, akivel a film zenéjét követtük el, illetve Kerékgyártó Kálmánnak, akinek a versét beillesztettem a filmembe és Keresztúri Mária debreceni költőknek, akikkel gyakran konzultáltam a filmmel kapcsolatban. A szervezésben pedig Lévai Imréné segített sokat. Köszönettel tartozom továbbá a film főszereplőjének, Kerékgyártó Zsoltnak, valamint Takács György, Lévai Imre, ifjabb Lévai Imre, Szabó Nikolett, Tóth Sándor, Szebenyi Miklós, Prosits Péter, Boros István közreműködőknek és a többi szereplőnek, akik valamennyien önzetlenül, szabadidejük feláldozásával segítették a film létrejöttét. A film bemutatóját készségesen felkarolta Szabó Katalin, az Újkerti Művelődési Központ intézet vezetője. Pallás Ferenc és Endrész Boldizsár is jelentős részt vállaltak a szervezésben.

vavi2_450