Állati dolgok - Kullancsveszély

A mostani számunkban a Józsavet Kisállatorvosi Rendelő segítségével a kullancsokról olvashatnak olvasóink.

Magyarországon közel 40 kullancsfaj fordul elő. A kifejlett kullancsok 2-6 mm hosszúak, de vérszívás után a nőstények borsónyi, babnyi nagyságot is elérhetnek. A hímek és a nőstények is egyaránt szívnak vért. A kullancsok fűszálakon és bokrokon várakoznak az arra járó állatokra, amik testükkel lesodorják őket, majd megtapadnak a szőrszálaik közt. Lábaikkal megkapaszkodnak és szívó szájszervüket a bőrbe mélyesztve rögzítik magukat. A kullancsok kórokozókat (babesia, Lyme-kór kórokozója, vírusos agyhártyagyulladás) is terjeszthetnek nyálukkal, a néhány napos vérszívás során. A befurakodott kullancsot ezért tanácsos minél gyorsabban eltávolítani. A legalkalmasabb eszköz ehhez egy speciális kullancsfogó csipesz vagy kanál (patikákban kapható), amellyel kihúzzuk vagy kitekerjük a kullancsot. Minél előbb távolítsuk el a kullancsot az állat testéből, így csökkenthető a fertőzés valószínűsége. Soha ne nyomjuk meg a kullancs testét, és soha ne kenjük be semmivel, mert ilyenkor a fulladás miatt megnöveljük a fertőzés esélyét. Hazánkban a kullancsok aktivitásában bizonyos szezonalitás figyelhető meg. Legaktívabbak az áprilistól június végéig tartó időszakban, amit egy nyári nyugalmi időszak követ. Augusztus második felétől októberig ismét fokozódik az aktivitásuk. Az idei enyhe télen is többször találkoztunk kullancsfertőzéssel, mert az enyhe tél biztosítja a kullancsok túlélését. Leginkább az erdős, bokros területeket kedvelik, de a belvárosok parkjaiban is előfordulnak.

 fles_kutya_kicsi_resize_200

A Babesiosisról: a babesiosis egyre gyakrabban előforduló súlyos vérszegénységgel járó megbetegedés kutyákban, amely gyors állatorvosi beavatkozás hiányában végzetes kimenetelű. A kórokozó egysejtű parazita, amely a vörösvérsejtekben szaporodik. A betegség kórokozóját a kullancsok juttatják az állat vérébe. A tünetek 10 nappal - 3 héttel a fertőződést követően jelentkeznek. Leggyakoribb a heveny forma, ami nagyon jellegzetes tünetekkel jár: nagyfokú elesettség, láz (akár 42 ºC), a vérfestékvizelés miatt eleinte sötétsárga, később sötétbarna a vizelet. Túl heveny lefolyás esetén fiatal kutyák vagy legyengült ellenálló képességű kutyák hirtelen elpusztulhatnak heveny légzési elégtelenségben illetve a vérkeringés heveny összeomlásában. Krónikus esetben láz, bágyadtság és a májelégtelenség tünetei jelentkeznek. Amennyiben kullancsot talált kutyájában, és bágyadttá válik kedvence, azonnal forduljon állatorvoshoz, mert ennél a betegségnél nagyon fontos a minél korábbi kezelés elkezdése.

 vizsla_resize_200

Nagyon fontos a kullancsok elleni védekezés, amelyre számos lehetőség (cseppek, bio-készítmények, ultrahangos eszközök, nyakörvek) kínálkozik. Sokszor nehéz a választás, ezért kérje ki a gazdi az állatorvosa véleményét is. Merőben új megközelítése a védekezésnek, egy most megjelent, szájon át adható jutalomfalat, amely 12 hétig teljes körű védelmet ad a kullancsok és bolhák ellen. Számos előnnyel jár a használata (nem szakad le a kutyáról a nyakörv, nem kell havonta észben tartanunk a cseppentés időpontját, nem mossuk le vízzel a készítményt…), és gyakorlatilag mellékhatás mentes, ezért máj-, veseelégtelenségben szenvedő állatnak is adható nagy biztonsággal.

További információ rendelőnkben illetve az alábbi elérhetőségeken:

Cím: Józsa, Március 15. utca 70.
Telefon:
70-329-4305
Web: www.jozsavet.hu