Könyvajánló

Tari Annamária könyvét ajánljuk ezen a héten a felnőtt olvasóknak, a gyerekeknek pedig egy szórakoztató gyermekregényt. A könyvek kölcsönözhetők a józsai könyvtárból.

Tari Annamária: Y generáció

Mindennapokban használatos eszközeink, különös tekintettel a hírközlési és kommunikációs vívmányokra, szinte követhetetlen sebességgel fejlődtek az utóbbi években, alaposan átalakítva az egymás közötti érintkezés módjait, lehetőségeit is. Ennek számtalan előnye van, de jó néhány ellentmondásos következménye is lett: pszichénknek - hátrahagyva a konzervatív berögzüléseket - új elvárásokhoz kell alkalmazkodnia. Míg az idősebbeknek ez gyakran okoz problémát, a mai húszas-harmincas korosztálynak mindez természetes, nem is beszélve a fiatalabbakról. Vagy mégsem ilyen egyszerű számukra sem a multimédiás világ befogadás? Ezzel a szerteágazó problémakörrel foglalkozik Tari Annamária jelen kötetében, amelyben a kortünet részletes elemzése mellett olyan kérdéseket érint, mint a generációk közötti, egyre táguló szakadék és annak áthidalása, a nemi szerepek átalakulása és folyományai, a munkával kapcsolatos új elvárások és értékrendek, valamint a tipikus huszonegyedik századi párkapcsolati és magánéleti gondok. A számos érdekes és fontos, sokakat érintő témát tárgyaló kötet széles körben ajánlható.

 y-generci_287

David Williams: Büdöss úr

A népszerű brit humorista, David Walliams újabb szórakoztató gyerekregénnyel jelentkezik. Főhőse a tizenhárom éves kislány, Kloé, akit régóta foglalkoztat a kérdés: vajon miért hajléktalan az egyik városi padon élő Büdöss úr? Aztán egyik nap odalép hozzá, és beszélgetésbe elegyedik vele. A bácsi kifejezetten büdös, mivel ritkán tud fürödni, ám meglepően elegáns modora van, és mindig vele van keverék kutyája: Hercegnő. Kloé nem szereti az elit lányiskolát, ahová jár, mert mindenki utálja és kinézi őt, és otthon sem igazán szeret lenni. Beképzelt anyja épp a választásokra készül, mint képviselőjelölt, de majd valamikor miniszterelnök szeretne lenni, van egy kibírhatatlan húga, Annabelle - még leginkább egy autógyárban dolgozó, ám meglehetősen határozatlan apja a legkedvesebb számára, aki még azt is elnézi neki, hogy kolbászt akar kicsempészni Hercegnő számára. Kloé egyre gyakrabban megy beszélgetni Büdöss úrral, aztán amikor a város úgy dönt, a köztisztaságra hivatkozva nem kívánja tovább a padon látni a hajléktalant, Kloé befogadja őt a hátsó kertjükben álló sufniba. Ezzel pedig egy olyan esemény-láncolatot indít el, amire még a fantáziadús kislány sem számított. Vajon miként reagál anyja, aki kampányával összhangban kitiltana minden hajléktalant a városból? És vajon mi is történt korábban Büdöss úrral, aminek következményeként az utcára került?... A szórakoztató kötetet, melyből időközben népszerű színpadi darab és tévéfilm is készült, Quentin Blake fekete-fehér rajzai díszíti.

bdssr_313