Könyvajánló

A kortárs líra kedvelőinek ajánljuk ezen a héten Varró Dániel könyvét, a gyerekeknek pedig Bogyó és Babóca kalandjait. A könyvek kölcsönözhetők a józsai könyvtárból.

Varró Dániel: Szívdesszert

Varró Dánielről van szó, aki mindössze harminchat éves, de immár megkerülhetetlen alakja a kortárs magyar lírának. Ismét megjelenő kötete az újabb magyar szerelmi költészet egészen eredeti teljesítménye. Varró Dániel ugyanis arra nyújt példát ebben a kötetben, amiről a nagyok ismerszenek meg: hogyan kell látszólag könnyedén, sőt hanyagul a legfontosabb dolgokról beszélni. Úgy hogy közben az olvasó egyszerre kacag és fanyalog, meghökken és bámul, ellágyul és borsózik a háta. Varró Dániel érezhetően mesteri műgonddal készült képversei, e-mail- és sms-versei, klasszicizáló elégiái, játékos szonettjei azonban nem pusztán nyelvi leleményességükkel fogják meg az olvasót; a költő nem csupán arra képes, hogy egyetlen szóban távlatokat nyisson akár ellentétes értelmezések, egymást átfedő, kiegészítő jelentésmezők felé. A színvonalas kötet nyújtotta élményt fokozzák Rácz Nóra groteszk humort tükröző illusztrációi, nemkülönben a magas szintű tipográfiai kialakítás. A kortárs líra kedvelőinek feltétlenül ajánlandó.

 szvdesszert_229

 Bartos Erika: Bogyó és Babóca a jégen

Bogyó, a csigafiú és Babóca, a katicalány felkeresik Mókus Regőt, akinek éléskamrájából érthetetlen módon eltűnt a gondosan felhalmozott téli elemózsia. A két főszereplő barátjuk megmentésére siet. Nemcsak megtalálják, hanem az erdő többi bogárlakója segítségével még vissza is hordják a mogyorókat, diókat, tobozokat és makkokat Regő odújába. A könyvecskében ezúttal is találunk még egy mesét, melyben Bogyó és Babóca csúszkálni invitálják a jégre szarvasbogár Vendelt. A kaland majdnem balul sül el, Vendel megsérül, de az arra korcsolyázó hóbogár, Milla segítségével végül minden jóra fordul. A kicsiknek szánt bájos mesekönyvet ezúttal is a szerző vidám rajzai gazdagítják.

 bogy_276