Kiállítás a Közösségi Házban

"Értékek és élmények" címmel nyílt meg a Kós Károly Művészeti Szakközépiskola kiállítása november 19-én kedden a Józsai Közösségi Házban, mely december 19-ig tekinthető meg.

kiallitas1_450

Ez a kiállítás minden elemében a jövőről, az alkotásról és az emberről szól, úgy, hogy a múlt értékeit őrzi: azaz a folytonosságot, a folyamatosságot fejezi ki. A jövőről is szól, mert sok valóságosan fiatal alkotó műve látható itt - hiszen aki alkot, annak a szelleme örökké fiatal marad. S a múltról is szól, hiszen az iskola archív tárgyait is használtuk, és az alkotásokon a több ezer éves technikák használata is megjelenik – mondta megnyitójában Vargáné Szabadka Tünde, a Kós Károly Művészeti Szakközépiskola igazgatója.

 kiallitas_450

Az igazgatónő elmondta, hogy több kiváló pedagógus, művésztanár irányításával immár 30 éve működik ez az intézmény. Az Értékek és élmények című kiállítással szeretnének egy kis ízelítőt adni az iskola műhelyeiben zajló alkotói munkából; mely nem egy gyors folyamat, ezt az agyban, lélekben is érlelni kell – sok gondolat, érzés után valósul meg az alkotás. Van olyan munka, mely több hónapon keresztül készül el. Egy olyan közösségben, ahol az alkotás, a teremtés a cél, - ott mellékesen az ehhez vezető úton észrevétlen kincsek teremtődnek. A kis közösség tagjai a beszélgetések közben tapasztalatot, gondolatokat, érzéseket adnak át – s a korosztálybeli különbségekből, a tanár és tanítvány viszonyából új élettapasztalat, új látásmód fogalmazódik meg. A kiállításon - a teljesség igénye nélkül – ízelítőt adnak azon szakmákból, amelyekben az iskola jelenleg is képzést folytat: látható, hogy a divat- és stílustervező szakot választó diákok a tervezés folyamatán át a megálmodott alkotásokat meg is jelenítik – s divatbemutatók alkalmával önmaguk is viselik. Jól illeszkednek ehhez az ötvös és zománcműves tanulók által tervezett egyedi ékszerek. Ők az ékszerek készítése mellett kisebb ötvöstárgyakat is készítenek – s megismerkednek a zománccal, mint díszítőanyaggal. A grafikus - alkalmazott grafikus tanulók betekintést nyernek a különböző grafikai-nyomdai eljárásokba; s képzésük befejezésekor képesek lesznek egyedi arculatok tervezésére.

kiallitas2_450

További képek a Galériában vagy katt ide.