Magyar nyelv napja

Az Országgyűlés 2011. szeptember 26-án a Magyar Nyelv Napjává nyilvánította november 13-át. Ezzel lehetőséget teremtett arra, hogy ezen a napon a közfigyelem hivatalosan is ráirányuljon a szellemi-kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapját jelentő magyar nyelvre.

A Józsai Közösségi Ház november 13-án ebből az alkalomból változatos, több korosztály számára is tartalmas, sokszínű programot állított össze.

 magyar_kultura1_450

Az általános iskolás gyerekek 14 órától Dr. Bakó Endre újságíró, irodalomtörténész előadását hallgatták meg és aktívan részt vettek a nyelvi játékokban. Ezután az előtérben több féle keresztrejtvény, képrejtvény, játékos nyelvi feladatok megoldására nyílt lehetőségük, valamint paravánon elhelyezett lapra felírhatták a számukra legszebb magyar szót.

magyar_kultura2_450

16 órától a felnőtteknek, közösségeink tagjainak tartott Ady Endre múzsái címmel előadást Dr. Bakó Endre. Kutatásai eredményeit felhasználva sok érdekességet hallhattunk tőle az adott témával kapcsolatosan. Néhány szerelmes verset is felolvasott, amelyeket örömmel hallgattak a résztvevők.

Előadás után a felnőtteknek is lehetőségük volt a Mezei László józsai keresztrejtvény készítő által erre az alkalomra összeállított keresztrejtvények kitöltésére és más nyelvi rejtvények megfejtésére. A felnőttek is felírták a paravánra a számukra legszebb magyar szavakat.

 p1270782_450