Könyvajánló

D. Tóth Kriszta könyvét ajánljuk ezen a héten a felnőtt olvasóknak, a gyerekeknek pedig Kolombusz mesés életrajzát. A könyvek kölcsönözhetők a józsai könyvtárból.

D. Tóth Kriszta: Jöttem, hadd lássalak

Több mesekönyv megjelentetése után most egy felnőtteknek szóló kötettel jelentkezik a volt televíziós szerkesztő-műsorvezető D. Tóth Kriszta. Míg az előbbieket a kislányának, Lolának dedikálta, addig ez utóbbi ihletője tragikusan fiatalon meghalt édesanyja: az írás valójában az ő életrajzi regénye. A történet egy haldokló asszony visszaemlékezéseiből bontakozik ki: ízelítőt kapunk a Nap utcai gyerekkor idilljéből, ám a hangsúly nem ezen van, hanem a pezsgéssel, nagy reményekkel teli fiatalkoron. A mesélő-főhős Bora angol szakos egyetemista lesz, és tolmácsként vállal munkát a tanulás mellett. Így ismerkedik meg az elragadóan sármos angol férfival Guiy de Montforttal, aki tele van elképesztő és mulatságos sztorikkal, valamint nemesi cím birtokosa - nem csoda, hogy hamar elbűvöli a lányt. Ugyanakkor sejteni lehet, hogy Guiy nem klasszikus családapa típus - ellenben Miklóssal, aki bár kalandokat nem tud ígérni Borának, ám biztonságot és szeretetet annál inkább... A kötet, amely egy elgondolkodtató szerelmi történet és ezzel párhuzamosan egy asszony megrázó és bátor szembenézése az elmúlással, az igényes lektűröket kedvelő nőolvasóknak ajánlható leginkább.

jttem_276

 José Morán: Mesés életrajzok – Kolumbusz

Bár Kolumbusz Kristóf több mint ötszáz éve élt, élete rejtélyeit a mai napig nem sikerült megválaszolni. Valóban genovai volt? Akkor miért nem írt soha az anyanyelvén? Miért nem tudunk semmit a szüleiről? Hogyan tudhatott spanyolul azelőtt, hogy Spanyolországba érkezett volna? És ha a 15. században született, miért 14. századi spanyol nyelven beszélt? Csak tettette, hogy gyakorló keresztény, s valójában zsidó volt? Mindettől függetlenül egy dolog biztos: Kolumbusz különleges ember, nagyszerű hajós, az Újvilág felfedezője, a történelem egyik legfontosabb személyisége volt. Az ő mesés életrajzát vázolja fel ez a gyönyörűen illusztrált, olvasmányos könyv.

kolumbusz_260