Folyó lesz a Tócó patakból?

A Tócó Józsától nem messze Zelemérnél ered, majd Józsa után Debrecen nyugati oldalán, nagyrészt lakott területen folyik. 26 kilométer után a Köselybe torkollik.

A középkorban még olyan bő volt a vízhozama, hogy sokan halásztak benne, sőt vízimalmok is működtek rajta. Aztán ahogy egyre szárazabbá vált az időjárás, patakká szelídült. A legnagyobb része ma elhanyagolt, vízinövényekkel, gazzal, bokrokkal benőtt, máshol pedig mély árokba szorított. Több helyen szemétlerakónak tekintik. Bár jóval kevesebb, mint korábban, de itt-ott még most is kerül bele szennyvíz.

 tc_450_450

Ezen a méltatlan helyzeten változtatnának a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, valamint a Debreceni Egyetem, Környezetgazdálkodási és Környezetpolitikai Központjának munkatársai. Céljuk egy olyan vízben és vízi élővilágban ismét gazdag vízfolyás létrehozása, amely mind a lakosságnak, mind a vállalkozásoknak vonzó lenne.

A program keretében néhány napja több száz példányban olyan tartalmú szórólapokat juttattak el a Tócó partján élőkhöz, amelyekben számos fejlesztési lehetőséget vázolnak, sőt az ott élők ötleteit, javaslatait is várják.

Forrás: www.haon.hu