Könyvajánló

Tacskótartóknak és leendő gazdiknak ajánljuk ezen a héten Stephen Nappe könyvét. A kisbabás és kisgyerekes szülőknek és óvódapedagógusoknak pedig a Százérintő című kötetet ajánljuk. A könyvek kölcsönözhetők a Józsai Könyvtárból.

Stephen Nappe: A tacskó

Akinek van szerencséje tacskót tartani, az tudja, a megmosolyogtató külső komoly és határozott "személyiséget" takar. Az elismert német törpetacskó-tenyésztő, Stephen Nappe sok-sok színes fotóval és néhány magyarázó ábrával meséli el, hogy a rövid szőrű és a szálkás szőrű tacskók vérvonala legalább a 16. századig vezethető vissza. A csinos külsejű házi kedvenc nagyszerű társasági lény, odaadó vadász, merész, alkalmanként kissé talán vakmerő, de igazán barátságos természetű kutya. A szakszerű gondozás és ápolás mellett lépésről lépésre megismerhetjük a fajtastandard adatait, a tacskókölykök kiválasztására és tanítására vonatkozó információkat. A sorozat (Kisállataink) bevett gyakorlata lett az utolsó fejezetben tájékoztatást adni kutya- és macskatulajdonosok számára az etetés mikéntjéről.

 tacsk_235

Lackfi János-J. Kovács Judit: Százérintő

A legfiatalabb korosztálynak (kisbabakortól négy éves korig) készítette kötetét a szerzőpáros, J. Kovács Judit drámapedagógus és Lackfi János költő. Céljuk az volt, hogy modern formában keltsék életre a nagy hagyományokkal rendelkező mondóka műfaját, amely bár évszázadokon keresztül volt természetes része a kicsik beszédre tanításának, szocializálásának, jelenkorunkban elkezdett kikopni a köztudatból, a szülők repertoárjából. Ezeket a (részben vagy egészben) elfeledett rigmusokat hivatottak pótolni a kötetben helyet kapott kurta, legtöbbször négy-öt soros, Lackfi János által kanyarított versikék, amelyeket szerzőtársa egyszerű, vidám, bölcs, az adott szöveghez kapcsolódó játékleírásai, és Agócs Írisz elragadó, színes rajzai kísérnek. A kötet otthoni használatra éppúgy ajánlható, mint óvodapedagógusok, és alsó tagozatban oktató tanítók számára.

szzrint337_200