Állati dolgok - betegségek megelõzése

Tavasszal, nyáron nagyon sokan döntenek úgy, hogy kutyát vesznek magukhoz. Egy pár hetes/hónapos kiskutya egészséges fejlődésével kapcsolatban 3 nagy témakört érdemes tanulmányoznia az újdonsült Gazdinak: táplálás, nevelés, és egészségvédelem. Mostani cikkünkben a betegségek megelőzésének lehetőségét emeljük ki.

MIÉRT KELL ÉVENTE OLTATNI A KUTYÁMAT? Miért fontos a védőoltás? Évente sok kutya betegszik meg, vagy pusztul el olyan fertőző betegségek miatt, amelyeket vakcinázással meg lehet előzni. A fertőző betegségeket okozó vírusok és baktériumok nagyon elterjedtek a kutyák között. A nem oltott kutyákra óriási veszély leselkedik, hogy megbetegszenek és elpusztulnak parvovírus okozta bélgyulladás, szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirosis vagy kennel köhögés és szövődményeik következtében. Tény, hogy a fertőző betegségek esetében a megelőzés a legfontosabb, hiszen számos betegség következményét gyógykezeléssel már nem tudjuk megszüntetni. Amikor a kutya már megbetegedett, a tüneteket súlyos költségek árán valamennyire enyhíteni lehet, de ez nem mindig jár sikerrel. A kutya vakcinázása a tulajdonos felelőssége és érdeke egyaránt, mivel a nem oltott kutyák fertőzési forrást jelentenek a többi kutya számára is.

puppy-dog-beagle_448

A vakcinában található gyengített vagy elölt mikroorganizmus aktiválja a szervezet saját védelmi rendszerét és ez által a szervezetben védőanyagok, ellenanyagok képződését indukálja. Ezek az ellenanyagok védik meg a fertőző betegségek ellen a kutyát. Ezt a védelmet nevezzük immunitásnak. Az általunk használt oltóanyagok hatékony és biztos védelmet nyújtanak a következő betegségekkel szemben: szopornyica, parvovírusos bélgyulladás, parainfluenza, fertőző májgyulladás, leptospirosis, kennel köhögés, Lyme-kór, Microsporum canis gombafertőzöttség.

A kölyökkutya alapimmunitásának létrehozásához 7-8 hetes kortól kezdve valamennyi fertőző betegség ellen oltást kell kapnia. Az anyától kapott ellenanyagok szintje (maternális immunitás) egyre csökken. Ezek a védőoltások a kölyköknél csak akkor hatékonyak, ha megismétlésre kerülnek, hogy a szervezet memória-sejtjei jól rögzítsék azt. Állatorvosa tájékoztatja Önt a kutyus számára szükséges valamennyi oltásról és arról, hogy meddig nem érintkezhet más kutyákkal, azaz nem mehet ki utcára. Az állatorvos a védőoltásokat könyvbe írja be, hogy nyomon lehessen követni, milyen fertőző betegségek ellen védett az állat. Ez egy nagyon fontos dokumentum, amely a kötelező veszettségoltásokat is tartalmazza és kiállítások, utazások esetén az állat egészségi állapotának igazolására szolgál. A kölyök állatok alapoltásokkal szerzett védettsége nem tart egész életükön át. A védőoltásokat évente egyszer ismételni kell, hogy felnőttként is biztosan védett legyen a fertőző betegségek ellen. Az évi ismétlő oltások emlékeztetik, felfrissítik a kutya immunrendszerét. Az ismétlő oltások azért is fontosak, mert az állatorvos ellenőrizni tudja kutyánk egészségi állapotát.

A kölyök állatok nagyon gyakran születés után már parazitákkal fertőződnek. Ha szervezetükben paraziták vannak, akkor az alapoltásokra nem tud a szervezet megfelelő immunválaszt adni. Legjellemzőbb a bolhásság, és az orsóférgesség, mindkettő ellen léteznek hatásos szerek. A vakcinák nagyobb védelmet tudnak biztosítani a parazitáktól mentes kölyök állatokban.

Mi a teendő, ha a kutya kölyökkorában nem kapott oltásokat, vagy az évi védőoltást nem kapta meg? Azonnal kérdezze állatorvosát, mert a fertőző betegségek kórokozói nagyon elterjedtek a környezetben. Az oltások elhagyása veszélyezteti kutyája és a többi kutya egészségét! AZ EGYETLEN MEGOLDÁS KUTYÁNK ÉS CSALÁDUNK EGÉSZSÉGÉNEK BIZTOSÍTÁSÁHOZAZ ÉVI RENDSZERES VÉDŐOLTÁSOK ALKALMAZÁSA. További felvilágosítás, kedvencének teljes körű (röntgen, ultrahang, felszerelt műtő, labor) állatorvosi ellátása:

További felvilágosítás a JózsaVet Kisállatorvosi Rendelőben.
Cím:
Józsa, Március 15. utca 70.
Telefon:
70-329-4305
Web: www.jozsavet.hu