Könyvajánló

Robin Sloan érdekfeszítő könyvét ajánljuk ezen a héten a felnőtt olvasóknak. A Papír-Yoda különös esetét pedig a tizenkét éven felüli gyerekeknek ajánljuk. A könyvek kölcsönözhetők a Józsai Könyvtárból.

Robin Sloan: Penumbra úr nonstop könyvesboltja

Clay fiatal képzőművész és webdizájner, aki alig egy évnyi munkaviszony után kerül utcára: a recesszió miatt tönkremegy a sütigyártó cég, ahol tervezőként dolgozott. Új állásra egy véletlennek köszönhetően akad: séta közben pillant meg egy szokatlan hangnemben íródott hirdetést egy könyvesbolt kirakatában, amely későig tartó műszakokat és szokatlan követelményeket, ugyanakkor tetemes pénzt ígér. A bolt tulajdonosa Penumbra úr furcsa személyiség, de a bolt sem hétköznapi: egyetlen kis alapterületű, de szédítő belmagasságú, rejtélyes kötetekkel teli hely, amelyet kizárólag egy belterjes kör látogat, és ők sem vásárlás, hanem kölcsönzés céljából. Clay kíváncsiságát felkeltik a tapasztaltak, ezért titokban - barátai bevonásával - nyomozni kezd Penumbra úr után. A következtetések, amikre jutnak, messzebb nem is járhatnának az igazságtól...

 penumbra_306

Tom Angleberger: Papír-Yoda különös esete

Minden osztályban van egy amolyan furcsa gyerek, akinek mintha nem lenne ki az összes kereke. Ilyen Dwight is, aki a történetet mesélő Tommyval jár egy osztályba. Dwight arról nevezetes, hogy úgy öltözik, mint egy kettyós, illetve vállalhatatlan dolgokat mond és tesz. Egyetlen dolgot művel zseniálisan: elképesztően ügyesen hajtogat origami-figurákat. Így alkotja meg egy ihletett pillanatában Papír-Yodát, aki nemcsak a megszólalásig hasonlít az eredeti modellre, de esszenciális bölcsességekkel is ellátja a srácokat, egyrészt a jövővel, másrészt (és ez sokkal izgalmasabb dolog) a lányokkal kapcsolatban... A kötet tizenkét éven felüli gyerekek számára ajánlható.

papr-yoda_301