Könyvajánló

A kisiskolás korosztály figyelmébe ajánljuk ezen a héten Bori legújabb kalandjait. A Corleone családról szóló regényt pedig felnőtt olvasóinknak ajánljuk. A könyvek kölcsönözhetők a Józsai Könyvtárból.

Julia Boehme: Bori a lovastanyán

Új szakaszához érkezett a gyerekek körében népszerű Barátnőm, Bori című sorozat. Az óvodás kislány ugyanis iskolába került ennek megfelelően a legújabb kötet is már a kisiskolás korosztályhoz igazodik: a történet hosszabb és önállóan olvasni tudó kisiskolásoknak is ajánlható. Borinak végre nagy álma teljesül: miután rábeszéli szüleit, a tavaszi szünetet legjobb barátnőjével, a szintén pónirajongó Annával egy lovastanyán töltheti. Kicsit persze izgul, mert még soha sem utazott egyedül ilyen hosszú időre, de végül is már nagylány. A program azonban másképpen alakul, mint ahogy azt tervezték: Anna ugyanis lebetegszik, és egyedül, barátok nélkül marad a lovastanyán. De Bori természetesen idővel feltalálja magát, új barátnőre tesz szert Janka személyében, és persze ott van Karina, a csodálatos póni is... Az ismét Herdis Albrecht aranyos, fekete-fehér rajzaival illusztrált mesekönyv a sorozat rajongóinak ajánlott.

bori.jpg

Ed Falco: A Corleone család

Ed Falco Mario Puzo korábbi forgatókönyvei felhasználásával, a regényíró örököseinek hozzájárulásával alkotta meg a szicíliai származású New York-i maffiacsalád, a Corleonék korai történetét, vagyis az eredeti regény előzményeit, hogy miként is emelkedett Vito Corleone donná. A történet 1933 őszén kezdődik New York-ban, a nagy gazdasági világválság mélyén és 1935 nyarán ér véget. Nagy maffiacsaládok már virágoztak ezekben a "boldog években", az alkoholtilalom vége felé, ám az erőviszonyok még alakulóban voltak: csak később dőlt el, mely családok tettek szert vezető szerepre, s melyeknek kellett erőszakos véggel szembe nézniük. A negyvenes éveiben lévő Vito Corleonénak semmi sem fontosabb, mint családja jövője. Kisebb gyermekei: Michael, Fredo és Connie még iskolába járnak, de már tudatában vannak apjuk igazi "foglalkozásának". A regényben fontos szerepe van a fogadott fiúnak, Tom Hagennek, Luca Brasi testőrnek, valamint Vito általuk patronált legidősebb vérszerinti gyermekének, a tizenhét esztendős Santinónak ("Sonny"). Apja Sonnyt üzletembernek szánja, ám a lázadó kamasz teljesen mást szeretne csinálni. Nem is annyira meglepő módon apja nyomdokait szeretné követni, részévé válva a családi vállalkozásnak... A műfaj rajongóinak ajánlott regény. A mű alapján a tervek szerint filmet is készítenek majd, ezt egyelőre szerzői jogvita akadályozza.

corleone.jpg