Sikerrel zárult le a Válogass ÖKOsan! kampány

A lakossági szemléletformáló program eredményeként Hajdú-Bihar megyében 10 százalékkal növekedett a szelektív hulladékgyűjtésben résztvevők aránya.

A 2012 szeptemberében indított átfogó ismeretterjesztő kampány célja a hulladék újrahasznosítás fontosságának bemutatása mellett a lerakókra kerülő hulladék mennyiségének visszaszorítása volt. A kampány, különböző eszközökkel szólította a gyermek illetve a felnőtt lakosságot.

Emellett a kampány saját weboldalán ( www.valogassokosan.hu ) is számos hasznos információt találhattak az érdeklődők megfelelő hulladékgyűjtéssel illetve a program részleteivel kapcsolatban. A megunt, kidobásra szánt tárgyakat pedig mostantól az Öko-lom.hu ( www.okolom.hu ) segítségével tehetik közkincsé gazdáik. A portálon meghirdetett termékeket a felajánlók ingyenesen adhatják tovább a jelentkező felhasználóknak, ezáltal csökkentve a keletkezett hulladék mennyiségét.

valogassokosan1.jpg

A kampány sikerét mutatja, hogy a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. által készített felmérés eredményeiből kiderült, hogy mára Hajdú-Bihar megyében a lakosság több mint 80 százaléka gyűjti szelektíven a hulladékot, s ezen belül az elmúlt időszakban 15%-kal növekedett azok aránya, akik nem csak alkalomszerűen, hanem mindig odafigyelnek, hogy a háztartásukban keletkezett hulladékot visszajuttassák az újrahasznosítási körforgásba.