Könyvajánló

Egy izgalmas ifjúsági krimit ajánlunk ezen a héten a tizenéves korosztálynak. A romantikus történetek kedvelőinek pedig Jojo Moyes brit írónő regényét. Mindkét könyv kölcsönözhető a Józsai Könyvtárból.

Christi J. Daugherty: A Cimmeria titka

Allie Sheridan igazi problémás gyerek zűrzavaros családi háttérrel, súlyos viselkedési zavarokkal, és - pont ezek miatt - állandó iskolaváltásokkal, és törvénnyel való összeütközésekkel. Egy újabb ilyen dobása után a szülei ismét új suliba küldik, ami önmagában nem is lenne meglepő, ám a hely, ahova kerül, megdöbbenti Allie-t, hisz nyomokban sem hasonlít azokra a leharcolt intézményekre, ahova korábban járt. A Cimmeria Akadémia ugyanis igazi elit hely, úgy a luxuskörülményeket, mint az oda járó diákokat illetően, akik nemcsak kőkeményen hajtó él tanulók, de a felső tízezerből is érkeztek. Ott van ráadásul az Akadémia keretein belül titokban működő Éjjeli Iskola, egy beavatottaknak fenntartott társaság, ahova szintén beveszik - a lassan már semmit nem értő - Allie-t. A lány hamarosan gyanút fog: szülei nagyon fontos dolgokat hallgattak el előle a családdal kapcsolatban. Sejtését beigazolják az események - az iskolában gyilkosság történik, amelynek kapcsán fény derül Sheridanék valódi kilétére... Noha a sztori fantasyt sejtet, a mű nem az: valójában fordulatos ifjúsági krimiről van szó, amely a tizennégy éven felüli kamaszoknak ígér izgalmas olvasmányélményt.

a_cimmeria.jpg

Jojo Moyes: Az utolsó szerelmes levél

A népszerű brit írónő két szálon futó romantikus regényének egyik főhőse Ellie Haworth. Élete gondtalannak tűnik, boldogsága azonban nem teljes: egy nős férfiba szerelmes ugyanis. Egy téma után kutatva a szerkesztőség archívumában bukkan rá egy régi levélre - s így elevenedik meg a regény másik, múltbéli szála. A szerelmes levél 1960-ban született, s az azt író férfi, a titokzatos "B" arra kéri benne szerelmét, Jennifert, hogy hagyja el férjét, Larryt, és utazzon el vele. A helyzetet azonban bonyolítja, hogy Jennifer nemsokkal később autóbaleset szenved, s emiatt nem emlékszik szerelmére, csak véletlenül megtalálja az említett levelet, s próbál rájönni: ki is lehetett a szeretője, aki mindent feláldozott volna érte. Ellie nyomozásba kezd: igyekszik mindent megtudni a régmúlt a szerelemről, és felkutatni a szerelmeseket, hogy megtudja: vajon kiteljesedhetett-e a bimbózó románc. Ha pedig ezt megtudja, talán saját szerelmi bánatára is gyógyírt találhat... Az elgondolkodtató romantikus regények kedvelőinek ajánlható mű, melyet időnként újabb és újabb felbukkanó levelek szakítanak meg.

utols___szerelmes_lev__l.jpg