Könyvajánló

Az indiai kultúra iránt érdeklődőknek ajánljuk ezen a Shilpi Somaya Gowda regényét. A gyerekeknek pedig Kukori és Kotkoda mulatságos történeteit ajánljuk. A könyvek kölcsönözhetők a józsai könyvtárból.

Shilpi Somaya Gowda: Az eltitkolt lány

Rögtön az amerikai bestseller-listák élén végzett az indai származású írónő első regénye, melyet egy 1991-es indiai árvavázban végzett önkéntes munkája ihletett. A mű elején 1984-ben járunk: egy indiai anya Mumbai hírhedt nyomornegyedében, Dharaviban szívszorító lépésre szánja el magát. Hazájában a fiú számít "igazi" gyermeknek, s elfogadott a lánycsecsemők meggyilkolása, ő azonban férje, Jasu tudta nélkül úgy dönt, hogy a gyilkosság helyett a lányt árvaházba adja. A döntés Kavitát ez egész élete során kísérti. A regény másik női főhőse Somer, aki úgy érzi: minden vágya valóra vált. Indiai származású szerelme, Krishnan nemrég vette feleségül és a napfényes San Franciscóban elkezdte orvosi karrierjét, második vetélése után azonban megtudja: nem lehet saját gyermeke. A pár hosszas tanakodás után úgy dönt: egy mumbai árvaházból örökbe fogad egy tíz hónapos kislányt - pont azt az Ashát, aki Kavita gyermeke... A regényben a két nő és egymástól gyökeresen eltérő környezetben élő családja életét ismerhetjük meg, egészen addig, míg Ashát sorsa vissza nem vezeti Indiába, családjához: biológiai szüleihez és időközben felcseperedett öccséhez is. A harminc évvel ezelőtt játszódó, ám sajnos témájában mind a mai napig aktuális, szívbemarkoló regény minden, az indiai kultúra iránt érdeklődő olvasónak nyugodt szívvel ajánlható.

eltitkolt.jpg

Bálint Ágnes és Németh Ágnes: Kukori és Kotkoda: A nyikorgó daráló és más történetek

Több nemzedék kedvencei a bűbájos rajzfilmhősök, Kukori és Kotkoda, akiknek mulatságos történeteit immár képeskönyv formájában is élvezhetik a gyerekek és a nosztalgiázó felnőttek. A hajdani rajzfilmsorozat nyomán készült harmadik kötet az előzményekhez hasonlóan öt mesét tartalmaz, amelyekben a lusta Kukori a munka helyett mindig valami másba vág bele elmaradhatatlan cimborája, Kopasznyakú társaságában. A szöveget a rajzfilmből jól ismert színes illusztrációk kísérik.

kukori.jpg