Ne égessük el a mûanyagokat!

Több olvasónk jelezte, hogy komoly probléma, hogy egyesek műanyg palackot, gumit és egyéb káros anyagokat égetnek Józsán.

Felháborító, hiszen Józsán megoldott a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, ennek ellenére elterjedt "divattá" vált a műanyag hulladékok (pl. PET-palackok) elégetése. Az orrfacsaró bűz sem kellemes, de sokan nem is tudják, hogy ennek a káros és egyébként tiltott tevékenységnek a következménye súlyos és halálos betegségek egész sora lehet.

A műanyagok égésekor olyan anyagok szabadulnak fel, mint pl. az első világháborúban harcigázként alkalmazott foszgén, a rákkeltő vinil-klorid, dioxinok, furánok, formaldehid, és cián-vegyületek.
Ha műanyagot égetünk, vagy a környezetünkben teszi ezt valaki, emiatt bizonyítottan elszenvedhetjük a következő egészségkárosodások valamelyikét: daganatos megbetegedések (tüdő, száj- és orrüregi, pajzsmirigy, hasnyálmirigy, máj, bőr, leukémia), magzati fejlődési rendellenességek, hormonális elváltozások, endometriózis, termékenységi problémák, cukorbetegség, máj- és veseelégtelenség, légzőszervi betegségek, idegrendszeri zavarok és vérképzőszervi betegségek, az immunrendszer betegségei, allergia, szemirritáció, bőrgyulladás.

Ezért a műanyagok égetését 2001 óta kormányrendelet tiltja, amely szerint a tilalom megszegőit 100 ezertől 500 ezer forintig terjedő bírsággal kell súlytani.

NE FELEDJÉK, EGY LEVEGŐT SZÍVUNK!

pet2.jpg