Könyvajánló

Eheti könyvajánlónkban egy Stilton könyvet ajánljunk, az angolul tanuló kisiskolás gyerekenek. A felnőtteknek pedig egy Renoir életéről szóló könyvet.

Geronimo Stilton: Boldogulj angolul

Nem más vezeti be kicsiket és nagyokat az angol társalgás rejtelmeibe, mint maga Geronimo Stilton, a Rágcsáló Hírek legendás főszerkesztője, aki ezúton bizonyítja, hogy újságírói vénáján kívül a nyelvoktatáshoz is van érzéke. Az apropót egy londoni utazás adja, amelyre nemcsak ő készül fel alaposan, de hasonló kiképzésben részesíti az olvasókat is. Az alapfokú nyelvtudást igénylő terminusok, rövid, a hétköznapi eseményeket idéző, praktikus dialógusok (a szokványos, hasonló céllal íródott nyelvkönyvekhez hasonlóan) tematikai bontásban találhatóak meg a kötetben: elsőként a barátkozással, ismerkedéssel kapcsolatos kifejezéseket tanulmányozhatjuk, majd olyan témaköröket jár körül Geronimo, mint az otthon, az utazás, a szállás, az étkezés, a vásárlás, a szabadidő eltöltése, a sport, az egészség, a tanulás, a helytállás vészhelyzetekben vagy a minket körülvevő környezet. A Stilton-könyvek megszokott-szeretett stílusában, rengeteg vidám, színes rajzzal illusztrált kiadvány tartalmas szórakozást, játékos tanulást ígér minden kisdiáknak.

boldogulj.jpg

Henri Perruchot: Renoir élete

Negyven évvel ezelőtt nagy sikert aratott a hazai könyvpiacon Henri Perruchot regényes művészéletrajz-sorozata. A francia szerzőnek kétségtelenül sikerült közelebb hoznia a nagyközönséghez egy-egy bohém, rendkívüli személyiség élettörténetén keresztül annak művészetét. Ez a remek sorozat kel most életre a Kossuth Kiadó jóvoltából, megelevenítve a művészettörténet egyik legizgalmasabb korszakát, a 19. század végi, illetve századfordulós Párizs nyüzsgő művészeti életét. Az impresszionisták és a nagy modern művészeti fordulat előkészítő egyéniségei, mind sorra kerülnek: Gauguin, Toulouse-Lautrec, Manet, Seurat, Cézanne vagy Modigliani. Az olvasmányos, de adatszerűen is informatív regények sorát Pierre-Auguste Renoir nyitja meg. Az illusztrációkat sajnos nem tartalmazó kötetben nyomon követhetjük a derűs természetű festő életének fordulatait és tanúi lehetünk művészete kibontakozásának. Jóllehet betegeskedő, gyöngébb testalkatú ember volt, mégis az optimizmus, az "örök nyár festője" lett. Nem ismerte az abszolútumra szomjazó lélek roppant nyugtalanságát, sem a belső vívódás gyötrelmét. Derűs fölénnyel fogadta az élet viszontagságait - így válhatott a legnagyobb természetességgel a fényben feloldódó formák és színek alkotójává. A művész későbbi értékelésével lezárt mű széles körben ajánlott olvasmány.

renoir.jpg