Megtekintettük a két díjazott kertes házat

Debrecen Város Önkormányzata, az AKSD Kft, a Debreceni Közterület Felügyelet és a Debreceni Kőr Dáma Egyesület 2012-ben is meghirdette a "TISZTA UDVAR - RENDES HÁZ" az élhető környezetért akciót. A családi házak közül egy alsójózsai ház lett az első helyezett, egy felsőjózsai pedig kiemelt különdíjban részesült. Intézmény kategóriában második helyezett lett az Alsójózsai Kerekerdő Óvoda. Ezek nagyon szép eredmények, hiszen a megmérettetésre több mint kétszáz nevezés érkezett.

A Virágkarneváli hét (egyik) nyitányaként osztották ki a "Tiszta udvar, rendes ház" életmódverseny díjait. Az átadón a megjelenteket, Papp László alpolgármester köszöntötte, aki elismerését és megbecsülését fejezte ki a környezetükért aktívan dolgozók felé.

Családi ház kategóriában józsai ház lett a nyertes idén. A Loós István és neje által gondozott Erdőhát utcai ingatlanra érkezve egy teljesen hétköznapi, rendezett kerttel rendelkező családi házat találunk. A „titok” egy kicsit hátrébb található: a kerítés mögül egy kerti tó gyönyörű látványa tárul elénk, melyet a vízimalomról lecsobogó vízlépcső táplál. Csodaszép a tó, melyben aranyhalak úszkálnak és egy teknős is lakik itt. Nyáron gyönyörűen virágzik a tavirózsa - árulja el a feleség. A tó vízutánpótlását egy fúrott kút biztosítja, a tó vizét pedig locsolásra használják. Ez a víz sokkal jobb a növényeknek, mint a 12 fokos hideg kútvíz - avat be locsolási praktikáiba Loós István. A zsűrinek nemcsak a tó, a hátsó kertben lévő veteményes is nagyon tetszett. Ennek az a különlegessége, hogy fából készült ágyásokban vannak a növények. Ezt könnyebb rendben tartani és esztétikusabb is.

erd__h__t.jpg

További képek a galériában vagy katt ide.

A Szirom utcai kertes ház portáját rendszeresen megmérettetik e versenyen, többször díjazták már, idén kiemelt különdíjat kapott. Minden évben alakítanak ki valami újat a tulajdonosai, Csonka Ildikó és férje. A kert tele van szebbnél szebb növényekkel: a piros színben pompázó mocsári hibiszkusz az egyik büszkeségük, de gyönyörűen virágzik a leander és a kakastaréj is. A fa virágtartók is nagyon mutatósak és eredetiek. A kertben konyhakert is van, melynek egyik különlegessége a fűszerspirál. Ez egy spirál alakú különböző fűszernövényeket tartalmazó ágyás. És milyen növények vannak benne? Metélőhagyma, borsika, vadmajoranna, rozmaring, fodros petrezselyem, édeskömény, muskotályos zsálya, sima zsálya, levendula, lestyán, tárkony, citromfű, menta, és bazsalikom. Marosvásárhelyről származom, és én nagyon szeretem levesekbe használni a lestyánt és a tárkonyt, ezek a kedvenc fűszereim - árulja el a házigazda. Nem mindegy melyik növény melyik mellé kerül, ki kellett tapasztalni, hogyan szeretnek együtt élni. Kifelé jövet pillantom meg a kövirózsát, mely szépen megtelepszik az Erdélyből származó sziklácskán, az ibolya pedig a ház tövében virágzik tavasszal.

szirom.jpg

További képek a galériában vagy katt ide.