Könyvajánló

Mostani könyvajánlónkban a gyerekeknek és a felnőttek is ajánlunk 1-1 könyvet a Józsai Könyvtár legfrissebb szerzeményeiből.

Szabó Győző: Toxikoma: tív év drogvallomásai

Sokféle szerepben megismerhettük már a népszerű színészt, Szabó Győzőt, viszont kevesen tudják róla, hogy mintegy tíz éven át súlyos drogfüggő volt. Életének erről a korántsem dicsőséges szakaszáról vall könyvében, melyet Csernus Imre drogspecialista pszichiáter jegyzetei egészítenek ki, aki egyébként Morpheus néven mint kijózanító erő igazán pozitív szerepet visz a memoárban. Politoxikoma, azaz a szerző fiatalon szinte minden drogot kipróbált, mire végleg le tudott állni a pusztító szerekkel - ez a visszatalálási pont kb. a Valami Amerika (2002) forgatásán következett be. Élményeit, szenvedéseit, veszteségeit, és a gyógyuláshoz vezető hosszú utat felkavaró őszinteséggel tárja az olvasó elé. Műve célját illetően Szabó Győző egy nyilatkozatát idézzük: "az ország egyik legfoglalkoztatottabb színésze vagyok, talán mondhatom, hogy a karrierem csúcsán járok, s hogy ezzel a tisztázással nem sérülhet a személyem. () Ha csak pár ember dönt úgy a könyvem miatt, hogy inkább legyőzi a kíváncsiságát, vagy épp még időben leteszi a szert, akkor megérte kiszolgáltatnom magam. A könyvet ajánló hírességek közül Grecsó Krisztián József Attila-díjas költő, író így fogalmaz: "a pokoljáráshoz tiszta lélek kell és naivitás, épp olyan, mint a fiatal Szabó Győzőnek volt. Ilyen pakkal lehet igazán hosszan haláltáncot járni. Győzőé egy példátlanul szép és fölemelő élettörténet, mely nem a karrierről, hanem az esélyről, a reményről, a mélységről szól. Vannak jelei a lélek mögül."

toxi.jpg

Geronimo Stilton: Az olimpia hőse

A híres-neves egér újságíró, Geronimo Stilton ezúttal Pocokfalvára igyekszik, az idei olimpiai játékok helyszínére, ahonnan nemcsak a Rágcsáló Hírek olvasóit, hanem a tévénézőket is ő tudósítja a világ legnagyobb és leglátványosabb sporteseményéről. Természetesen a gyerekek népszerű mesehőse ezúttal is számtalan váratlan és mulatságos kalanddal lesz gazdagabb az utazás során. Útban Pocokfalvára a repülőgépen máris beleütközik régi ismerősébe, Mindenbebele Cincogó magánnyomozóba, aki szintén a versenyekre készül, ugyanis meggyőződése, hogy valami "igencsak bűzlik az olimpia körül". Mivel Geronimo rögtön a versenyek első napján szembesül a győztesek körüli furcsaságokkal, nem tudja megállni, hogy a tudósítás mellett ne csapjon bele maga is az újabb rejtély kinyomozásába... A színes rajzokkal illusztrált mókás és kalandos történet nemcsak szórakoztatja a kisiskolás korosztályt, hanem egyben az olimpiai játékok történetébe, modern világába is elkalauzolja a gyerekeket. A mesébe beékelődő ismeretterjesztő fejezetei okán a főhős kalandjait nem ismerő gyerekek számára is hasznos olvasmány lehet.

olimpia.jpg