Könyvajánló

Eheti könyvajánlónkban Pálcika kalandjait ajánljuk a gyerekeknek. A felnőtteknek pedig Umberto Eco: A prágai temető című művét ajánljuk. A könyvek kölcsönözhetők a józsai könyvtárból.

Darvasi László: Pálcika

Vajon milyen "Pálcika szerint a világ?" - ezt tudhatjuk meg Darvasi László legújabb gyerekregényéből. Főhőse Pálcika, akinek vörös a haja, mint a parázs, s nem éppen meglepően vékony, mint egy pálcika, s aki nagy bakancsában fut ide-oda a világban. A mesekönyvben Pálcika felfedezi a világot, és izgalmas kalandokat él át: uszodába megy, biciklizik, léggömbbel repül, koncertre jár, marokkózik, kötni tanul, s még egy "pacsalinta" partiban is részt vesz. Megismerkedhetünk pálcikaszerű rokonaival, így a ropival, a kötőtűvel, a fogpiszkálóval, a fakanállal, a szívószállal vagy a szegről-végről rokon ruhafogassal, s barátaival: Daru Dénessel, Süni vitézzel, Gyuszi Nyuszival, továbbá a Szalonna Rablókkal és a rettenetes Fűrész úrral. A rövidke történetekből összeálló, aranyos mesekönyvet Koncz Tímea színes rajzai illusztrálják.

p__lcika.jpg

Umberto Eco: A prágai temető

A tizenkilencedik és a huszadik század fordulója az európai civilizáció egyik legizgalmasabb időszaka; valamiféle különös határmezsgyéje a múltnak és a jelennek, terület, ahol a távolsága miatt elvonttá váló történelem és a személyes érintettség miatt már valóságosabbnak megélt kor találkoznak. Ebben a kreativitástól túlfűtött, tudományos, kulturális és politikai forrpont felé konvergáló, egyszerre kőkeményen realista és megfoghatatlanul okkult periódusban játszódik a kortárs európai irodalom egyik ikonikus alakjának, legműveltebb és legötletesebb tréfamesterének új regénye, amely - talán sikerrel - kísérli meg a lehetetlent: szimultán vetíteni elénk a századforduló valóságos és parodisztikus, káprázatosan részletes és sokszínű körképét, amely a most torz tükörképe is egyben. Grandiózus vállalkozásához megalkotta pályafutása eddigi legbizarrabb karakterét, a totális antihőst: Simone Simonini kapitány csaló, hamisító, titkos ügynök, merénylő és felbújtó, fáradhatatlan hazudozó és konspirátor, velejéig cinikus, rendíthetetlen antiszemita és antijezsuita, a szabadkőművesek, franciák, németek (és még sokan mások) fanatikus gyűlölője. A szövevényes történet egyrészt az ő, másrészt Dalla Piccola (a kapitány kontrapunktója, és tán alteregója) elbeszéléseiből kibomló dupla krónika, megfejelve a szálakat biztos kézzel irányító és szövő narrátor közbevetéseivel, aki tévedhetetlen dramaturgként vezeti végig az olvasókat a korabeli Európán, Párizstól Torinón és Palermón át, Prágán keresztül Poroszországig. Mindezt a tőle megszokott zseniális illúziókeltéssel teszi, a fantázia alkotta Sinomini kapitányt csupa valós történelmi alak, hely és esemény panteonjában helyezve el. A kötet a huszonegyedik századi irodalom csúcsteljesítménye, magával ragadó történelmi, kultúrtörténeti és irodalmi kaland, amely minden művelt olvasónak feledhetetlen olvasmányélményt ígér.

pr__gai.jpg