Az ügyvéd válaszol: Fizetési meghagyást kaptam, mi a teendõ?

Lukácsné dr. Patakvölgyi Piroska ügyvédnő mostani cikkében ismét a fizetési meghagyásokról lesz szó, mivel több olvasónk kért segítséget e témában. Ha valakinek többek számára is hasznos kérdése van, bármilyen jogi témában, jelezze felénk, s igyekszünk segíteni mindannyiunk okulására.

ck190.jpg

A fizetési meghagyásos eljárás lényege, hogy gyors, bizonyítási eljárás lefolytatása nélkül a pénzkövetelésre irányuló követelés behajthatóvá váljon.

Ha az adós a fizetési meghagyásra nem reagál, a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik és végrehajthatóvá válik.

A fizetési meghagyást közjegyző bocsátja ki, kibocsátásának feltétele, hogy a jogosult az erre a célra készített nyomtatványt kitöltésével, az illeték megfizetésével kérje a fizetési meghagyás kibocsátását.

A közjegyző a jogosultság vizsgálata nélkül a fizetési meghagyást kibocsátja, hiszen az eljárásnak a bizonyítás nem része. Fentiek miatt előfordulhat, hogy alaptalan, vagy el nem ismert követelés kerül fizetési meghagyásba. Ahhoz, hogy az alaptalan követelések ne váljanak végrehajthatóvá, a fizetési meghagyás kézhezvételétől számított 15 napon belül ellentmondással kell élni a közjegyző felé.

Az ellentmondás elmulasztása úgymond a tartozás elismerése.

Ellentmondás esetén bizonyítási eljárásra, peres eljárásra kerül sor, ahol a jogosultnak bizonyítania kell a tartozás fennállását, összegszerűségét.

Az a gyakorlat, hogy a kötelezett a jogosultat közvetlenül megkeresve a tartozásról a fizetési meghagyásos eljáráson kívül megállapodik, sok esetben csak szóban, és a közjegyző felé ezt nem jelzi, a fizetési meghagyás jogerőssé válását és végrehajthatóságát nem befolyásolja.

Minden esetben a közjegyző felé kell nyilatkozatot tenni, a tartozás elismerése esetén a részletfizetési igényt is a közjegyzőnek is jelezni kell.

Ha bővebb információra van szüksége, érdeklődjön az alábbi elérhetőségeken.

patakv_300.jpg