Könyvajánló

Eheti könyvajánlónkban egy kísértetházról szóló családregényt ajánlunk felnőtt olvasóinknak. A gyerekeknek - főként a kisiskolás korosztálynak - pedig egy rendkívül izgalmas talányos fejtörőkkel teli remekművet. A könyvek klcsönözhetők a józsai könyvtárból.

Isabel Allende: Kísértetház

A négy emberöltőt átívelő családregény valamennyi ága teljes értékű jelentőséggel bír: a múlt század mór-spanyol valósága éppoly elevenséggel és rejtelmességgel lüktet benne, mint a közelmúlt szellemi, történelmi és politikai "kísérteteivel". Trueba chilei szenátor családjának történetét követhetjük nyomon a század elejétől az 1980-as évekig. Alba, a család utolsó, különös sorsú tagja: vele és gerillává vált szerelmének históriájával fejeződik be a mindvégig hitelesnek érzett, ugyanakkor misztikus felhangokban bővelkedő regény, amelyben nincsenek fő- és mellékszereplők, de egymásból fakadnak az egymásba körkörösen visszatérő életek. Az emlékek és a jelen, sőt jövőbeli események egyszerre elevenednek meg, s mint hatalmas freskó bontakozik ki az egész évszázadot átfogó történet. A regény a dél-amerikai irodalom sajátos ábrázolásmódját és világát kedvelő olvasóknak való, szépirodalmi igényességgel megírt lektűr.

k__s__rtet.jpg

Uroš Petrović: Tördafejed - mesék

A szerb író újabb könyve is rejtelmekkel teli kalandokra hívja olvasóit. A színhely ezúttal egy titkokkal teli trapper település, ahol Atília, Bokó és Anul újabb és újabb fejtörőkbe botlik. A kötet érdekessége, hogy az olvasónak-olvasóknak kell (általuk eleve megállapított szabályok szerint játszva) megoldani a feladványokat. A feladatok nehézségi fokát ginkólevelek jelzik (e százötvenmillió éves fa leveléből készült főzet serkenti az agyat), a könnyű 1-estől a "lehetetlen vállalkozásnak" számító 6-osig. A talányos feladatokhoz a gyerekek képzeletét, vizuális képességeit is megmozgató grafikák tartoznak. A kisiskolások számára nyújt aktív olvasmányélményt a látványos, igényes kialakítású kötet.

t__rdafejed.jpg