Könyvajánló

Ezen a héten Popper Gábor nem mindennapi könyvét ajánljuk felnőtt olvasóinknak a gyerekeknek pedig egy sárkányokról és ördögökről szóló meséskönyvet. A könyvek kölcsönözhetők a józsai könyvtárból.

Popper Gábor: Képzeld, apu: apám, emlékeim

Ismerős is lehet, meg nem is a szerző neve - Popper Gábor; íme egy azok közül a terhek közül, amelyekkel meg kell küzdenie azoknak, akiknek közismert szülők árnyékában (árnyékából) kell kinőniük. E sajátos szituáció gyakorta tartogat ellentmondásos viszonyokat, nehéz útkeresést is - mindebben bőven volt része Popper Gábornak, aki egyebek mellett ezekről is vall önéletrajzi írásában. Noha a cím az édesapára (a közelmúltban elhunyt neves pszichológus-íróra, Popper Péterre) irányítja a fókuszt, pár oldal után kiderül, hogy a főszereplő ezúttal mégsem ő, hanem a fia, aki két műfajt elegyítve hozta létre önálló írását: biográfiájának egy fiktív, önmagával zajló mélyinterjú ad keretet. A kötet első fele (tematikáját tekintve) klasszikus életrajz, benne beszámolóval családról, barátokról, párkapcsolatokról, munkáról, hatvanas-hetvenes évek világáról. A mű második felét az apához írt kilenc, vallomásos levél foglalja el. E kettő között Popper Gábor két novellája (A séta; A fény) kapott helyet. A szöveget (amelyből jóval kevesebb intimitás derül ki, mint Popper Péter könyveiből) fekete-fehér fotók illusztrálják.

popper.jpg

Sárkányokról és ördögökről

A Manó Könyvek Mesélj nekem című, tizennyolc kötetesre tervezett sorozatának nyolcadik darabja olyan ismert és kevésbé ismert meséket tartalmaz, melyek sárkányokról vagy ördögökről szólnak. Az ismertebb történetek között található A szerencsepróbáló királyfi és Arany László Fehérlófia című meséje, ám olyan kevésbé ismert meséket is megismerhetnek a gyerekek, mint A sárkányifjú, A kicsi dió, A szárnyas farkas, Az egyszeri asszony meg az ördög, A zsíros bundás ember, Az elrabolt királykisasszony, A három királylány, A zöldszakállú király fia, Az ördög meg a lány, Az ördög kilenc kérdése vagy Az üveghegyi királylány. A rövid meséket Kállai Nagy Krisztina aranyos, színes rajzai kísérik.

s__rk__nyokr__l.jpg