Környezetvédelem magas fokon

A Gönczy Pál Általános Iskola a Föld Napja tiszteletére harmadik éve rendezte meg az "Élő Bolygó" elnevezésű városi környezetvédelmi vetélkedőt április 23-án hétfőn.

Bár a debreceni ökoiskolák együttműködésének jegyében szerveződött a vetélkedő, minden debreceni általános iskola nevezhetett. A kezdetek óta tagja az élmezőnynek az erdélyi érmihályfalvi Zelk Zoltán Általános Iskola csapata is.

Komoly tudás, szakmai tartalom áll az "Élő Bolygó" április 23-i találkozója mögött. A vetélkedőt hónapok óta tartó előzetes felkészülés előzte meg: a verseny honlapjára folyamatosan kerültek fel az elsajátítandó ismeretek, feladatokat, portyát teljesítettek a benevezettek.

__l__bolyg__.jpg

A 12 állomáshelyből álló vetélkedő témái között szerepelt többek között az év fáinak, madarainak, rovarainak és gyomnövényeinek ismerete, a hulladékgazdálkodás, a légköri jelenségek, a víz körforgása. Érdekes interaktív feladvány volt a méhek élete és a mézek fajtái, titka. Minden csapat készített időjárás-jelentést a Rózsavölgyi Gyermekkert Oktatóközpontban lévő - az országos rendszerben működő mini meteorológiai állomás adatainak segítségével. A 650 éves Debrecen tiszteletének szólt a "Hét kapu titka" című feladat. Végül nem lett egyszerű a könnyűnek szánt feladvány: mivel táplálkoznak a magyar háziállatok? Persze fel is kellett ismerni a takarmánynövényeket.

__l__bolyg__1.jpg

Az elhangzó teljesítményeket neves zsűri értékelte: Dr. Aradi Csaba a Hortobágyi Nemzeti Park nyugalmazott igazgatója, főtanácsadója, Debrecen Város Díszpolgára; Kiss Gabriella a Nagyerdei Kultúrpark zoopedagógusa, és Juhász Judit, az AKSD Városgazdálkodási Kft. PR vezetője.

A verseny eredménye:

I. helyezett: Bólyai János Általános Iskola Óvoda és AMI

II. helyezett: Dózsa György Általános Iskola

III. helyezett: Hunyadi János Általános Iskola Mikepércs

A verseny tisztasága érdekében a gönczys diákok csapata - bár a legmagasabb pontszámot érte el - versenyen kívül indult. A program a szép tavaszi napsütésben szabad tűzön főtt ebéddel zárult a mintegy száztíz fő részvételével.

__l__bolyg___d__j__tad__.jpg

További képek a Galériában vagy katt ide.