Könyvajánló

Ezen a héten felnőtt olvasóink figyelmébe Ungvári Tamás könyvét ajánljuk. A könyv olyan emberekről szól, akik valami miatt a feledés homályába vesztek, pedig érdemes lenne tudni róluk. A gyerekeknek pedig a Mi micsoda sorozat legújabb részét ajánljuk, melyben a rendőrségi nypmozók munkájával ismerkedhetnek meg. A könyvek kölcsönözhetők a Józsai Könyvtárból.

Ungvári Tamás: A halhatatlanság enciklopédiája

A halhatatlanságból olyan alakokat emel ki, akikre a hamis mítosz vagy épp a feledés homálya vetül, holott érdemes jobban ismerni életüket. A közvélemény a közelmúltban ismerte meg Széll Kálmán nevét. De ki is volt a dualizmus korának e kevéssé jelentős politikusa? Milyen szerepet játszott az akkori kormánypárt "szavazógépének" megteremtésében? És miért válhatott ma szimbolikus figurává? Milyen tanulságai vannak Gárdos Péter holokauszttúlélő apjáról szóló memoárjának? Ki volt Telekes Béla költő, akiről egykoron Ady írt kritikát, de aztán mindenki elfeledte? Ki volt Bosnyák Zoltán, a hírhedt nyilas belügyi államtitkár, Endre László "esze"? Milyen ember volt valójában Rejtő Jenő, mennyi igaz az alakja köré szőtt mítoszokból? Mi igaz a Karády alakja köré szőtt kémtörténetből? Ilyen és hasonló történelmi-irodalomtörténeti kérdések garmadájára felel Ungvári Tamás, miközben a századfordulós Budapestről elindulva egészen a mai, zavaros politikai időkig kalandozik, és mesél-mesél, ráadásul szinte mindent tud az egykori pesti művészekről, bujkáló zsidókról, nyilasokról, illegális kommunistákról, színikritikusokról és pártkorifeusokról. A hallatlanul izgalmas esszékbe saját családtörténetét és személyes találkozásait is beleszövi, miközben minduntalan párhuzamot von a mai magyar közélet jelenségeivel. Széles körben ajánlható, letehetetlen olvasmány.

ungv__ri.jpg

Mi Micsoda/ Nyomozás

A gyerekek a Mi micsoda széria legújabb részében a rendőrségi nyomozók munkájával ismerkedhetnek meg. Miként történik a nyomok elemzése, mikre lehet rájönni az áldozat alapos átvizsgálásakor, és azt is megtudhatjuk, hogy milyen fázisai vannak a nyomozásnak a körözéstől a bűnöző lefüleléséig. A sok színes fotóval, ábrával illusztrált, név- és tárgymutatóval záruló ismeretterjesztő könyv a témája miatt csak tizenkét év felett ajánlható.

nyomoz__s.jpg