Könyvajánló

Eheti könyvajánlónkban Tea Stilton legújabb sorozatának első kötetét ajánljuk a fiatal olvasók figyelmébe. A történelmi olvasmányok kedvelőinek pedig Benkő László Honfoglalás trilógiáját ajánljuk. A könyvek kölcsönözhetők a józsai könyvtárból.

Tea Stilton: A jéghercegnő

Tea Stilton legújabb sorozatának első kötete a fantasy birodalmába kalauzolja a fiatal olvasókat. A történet szerint egykoron létezett a Nagy Birodalom, a Fantázia Birodalmának határán. Gonosz király uralkodott ezen a földön, mígnem egy nap legyőzte őt egy bátor lovag. Eltörölt aztán minden mágiát, és a királyságot öt birodalomra osztotta öt leánya között; ők a Fantázia Birodalmának hercegnői: Nives lett a Jéghercegnő, Samah a sivatag, Kalea a korallok, Diamante a sötétség és Yara az erdők hercegnője. Most azonban Herbert de Lom herceg egyesíteni akarja az öt birodalmat, újra életre hívva a régi idők sötét erőit, s ennek érdekében meg kívánja hódítani Nives szívét, nem minden hátsó szándék nélkül. A távoli, barátságtalan és természetesen hideg vidék úrnője ugyanis nagy titkot őriz. Függetlenségének megőrzése érdekében pedig csak Gunnarra, az óriás fehér farkasra számíthat. A klasszikus meseelemekre épülő fantasyban természetesen találkozhatunk az Örök jég Birodalma központjának, Arcandida kastélyának lakóival is, s megtudhatjuk, mi rejtőzik Calengol barlangjában, a Fókák kikötőjében, s mi az a "Világ sóhaja"... A végig színvonalas rajzokkal illusztrált kötet melynek közepén Nives titkait bemutató színes oldalak találhatók.

j__ghercegn__.jpg

Benkő László: Honfoglalás trilógia 1-3. : Tátosidők; Idegen tüzek; A megszerzett föld

A szerző egy családregény-trilógia keretében meséli el a honfoglalás történetét. Beke mogyeri vitéz egy másik magyar törzshöz kerül, később a besenyők fogságában megismeri ezt az ellenséges, valójában a magyarok szigorú nomád életfelfogásához nagyon is közel álló népet. A következő rész Gecséről, a solymászról szól, aki Pannóniában él idegen feleségével szlávok és frankok közt, ám a viharos idők tragédiai visszasodorják keletre, hasonlóan fiához, aki szintén a besenyők táborába kerül. Mindeközben Álmos és Árpád már nagy tervet sző a kazár uralom lerázására, az új haza megszerzésére. Az előkészületekről és a honfoglalásról szól a harmadik kötet, melyben Gecse és kisebbik fia, Beke nyugatra indulnak, ahol végre rájuk talál Majk is, hogy egyesülhessen a család, eközben folynak a diplomáciai és fegyveres előkészületek. A jó stílusú, színes elbeszélő prózában írt küllemében is igényes mű a cselekményes történelmi regények kedvelőinek ajánlható.

honfoglal__s.jpg