Érzékenyítõ program a Kerekerdõ Óvodában

Érzékenyítő programot hozott óvodánkba március 1-jén a Látássérültek Észak - Alföldi Regionális Egyesülete.

A program vezetője, Berke Mónika elmondta, hogy fontosnak tartják, hogy a gyermekek minél korábbi életkorban találkozzanak a más élethelyzetű emberekkel, továbbá hogy saját élményük legyen arról, milyen bekötött szemmel a leghétköznapibb dolgokat végezni, milyen a mindennapokat élni. A játékos feladatok segítségével beépül a gyermekek személyiségébe, hogyan kezeljék azt a helyzetet, amikor egy látássérült emberrel találkoznak.

IMG_5643_resize.JPG

A program keretében a gyermekek két helyszínen találkozhattak a látássérültek világával. Egyfelől hangokat kellett bekötött szemmel azonosítaniuk, majd tapintás alapján szintén bekötött szemmel különböző tárgyakat felismerni. A másik helyszínen megismerkedhettek azokkal az eszközökkel, amelyek a vak emberek számára nagy segítséget jelentenek: beszélő számológép, beszélő színfelismerő, tapintható Rubik kocka, óra. Minden gyermek megkapta saját nevét braille- írással, amely nagy örömet okozott nekik. Nagy kedvencük azonban Fibi volt, a vakvezető kutya.
Legközelebb az óvodapedagógusok számára tartanak az egyesület képviselői tréninget, majd kutyaterápiás foglalkozáson is részt vehetnek óvodásaink. Köszönjük az egyesülettel való együttműködés lehetőségét.