Könyvajánló

Ezen a héten Victoria Hislop regényét ajánljuk a felnőtt olvasóknak, a gyerekeknek pedig a Balettmesék képeskönyvét. A könyvek kölcsönözhetők a Józsai Könyvtárból.


Victoria Hislop: Hazatérés

Az Alhambra fenséges tornyai alatt, az elbűvölő Granada macskaköves utcáin sok-sok zene és titok visszhangzik. Sonia Cameron semmit sem tud a város döbbenetes múltjából; azért jött, hogy a latin tánc hazájában táncoljon és táncolni tanuljon. Egy csendes kávéházban azonban a véletlen beszélgetés és az érdekes fényképgyűjtemény beavatja Spanyolország pusztító polgárháborújának rendkívüli történetébe. Hetven évvel korábban a kávéház ugyanis a nagyon összetartó Ramírez-család tulajdona volt. 1936-ban a Franco vezette katonai puccs szétzúzta az ország törékeny békéjét, és a család Granada szívében a három évig tartó, mintegy félmillió életet követelő polgárháború legkegyetlenebb atrocitásainak kényszerű tanúja lett. A politika és tragédia megosztotta nemzet minden tagjának oda kellett állnia valamelyik oldalra; személyes harcot vívtak, miközben Spanyolország részekre hullott. Ezzel a, mind a mai napig élő nemzeti traumával foglalkozik A sziget című regény angol szerzőjének legújabb, hazájában máris bestsellernek számító, egyszerre a jelenben és a múltban játszódó regénye, mely széles körben ajánlható beszerzésre.

hazat__r__s.jpg

Barbara Newman: Balettmesék képeskönyve

Iskolás korú gyerekeknek javasolható a szép kivitelezésű, rengeteg színes rajzzal és fotóval illusztrált képeskönyv, amely a balett varázslatos világába kínál bepillantást. A szerző a bevezető után egy oldalpáron röviden a balettet mint mozgásművészetet mutatja be. Ezek keretein belül nemcsak annak rövidített történetével ismerkedhetünk meg, de jó pár tánctechnikai és -művészeti műhelytitkot, érdekességet is megtudhatunk, valamint egy-egy szócikk erejéig megismerkedhetünk néhány világhírű balett-táncossal is. A kiadványt szómagyarázat és mutató zárja. A kötethez mellékletként CD-lemez tartozik, amelyen az említett balett-darabok legnépszerűbb részletei hallhatóak.

balett.jpg