Könyvajánló

Ezen a héten Tóth Fanni, a Gönczy Pál Általános Iskola 6. osztályos tanulója mutatja be nekünk kedvenc könyvét! Köszönet érte! A könyv kölcsönözhető a Józsai Könyvtárból.

Balázs Ágnes: Feladó: Fekete szivárvány

Tóth Fanni Gönczy Pál Általános Iskola 6. b osztály

T__th_Fanni.jpg

Egy olyan könyvet szeretnék bemutatni, amelyet nem régen olvastam, és erre az alkalomra választottam. Tavaly is "pöttyös" könyvet ajánlottam olvasásra, most is egy "pöttyöset" kerestem. Ez pedig Balázs Ágnes: Feladó: Fekete szivárvány című könyve, amely "Az édes anyanyelvünk" pályázat díjnyertes alkotása volt 2005-ben.

Balazs_AgnesFelado.jpg

Balázs Ágnes 1967-ben született Budapesten. Pályáját színészként kezdte, de műsorvezetőként is dolgozott a televízióban. Számos mesekönyv, regény szerzője.

Az általam választott könyv arról szól, hogy Kósa Zsófi, 12 éves roma származású lány, akit édesanyja féltő szeretettel egyedül nevel, mindentől óvja. Meg akarja kímélni azoktól a rossz eseményektől, melyeket ő elszenvedett gyerekkorában. Nem árulja el lányának, hogy ki az édesapja, és azt sem, hogy anyai ágon ő bizony cigány származású. Nem tanítja meg Zsófinak a takarítást, mosást, de még a mosogatást sem. Semmit sem tanít meg a konyhai fortélyokból, így azt sem tudja, hol tartják a tojást és a levélszekrény kulcsát. Hiába kiváló pedagógus, de Zsófi kezében eddig még nem volt kenyérszeletelő kés, anyukája mindent megcsinált helyette. A bevásárláshoz, a telefonkönyv használatához sem ért. Egy napon viszont megváltozik minden, amikor az anyukáját közlekedési baleset éri. Zsófi azt sem tudja, hogy él-e még az édesanyja, mi történt vele a baleset után. A szomszédok előtt is titkolja az esetet, mert attól fél, hogy intézetbe kerül. Mindent egyedül kell megoldania, nem kér segítséget senkitől sem. El kell tartania magát, pénzt kell keresnie. Még az "első szerelem" is épp most bukkan fel. Nincs kitől tanácsot kérnie. Vajon ki az a titokzatos férfi, aki éjszakánként édesanyjával akar beszélni az ablakon keresztül? Talán azoknak a leveleknek a feladója, amelyek fekete szivárvánnyal vannak díszítve? Milyen titkokra derül még fény? Zsófi hogyan áll helyt a reá nehezedő feladatok megoldásában? Találkozik-e még az édesanyjával? Ha szeretnéd megtudni a kérdésekre a választ, akkor olvasd el ezt a cselekményekben gazdag, fordulatos, izgalmas könyvet. Ajánlom gyereknek, szülőnek, nagyszülőnek, pedagógusnak, mert ez egy olyan könyv, amelyről lehet beszélgetni, amely megtanít az ÉLET- re. Nagyon sajnálnám, ha ezt a könyvet nem olvastam volna el. Mindenkinek jó olvasást kívánok!