Hol hogyan ünneplik a Karácsonyt?

Egy kis érdekesség a nagyvilágból, melyből megtudhatjuk, a világ különböző országaiban, hogyan ünneplik a Karácsonyt.

Amerika: Ahány etnikum van Amerikában annyi féle képpen ünneplik a karácsonyt. De azért vannak közös szokások is. Például egész decemberben énekelve járnak házról házra a gyerekek, és mindenütt ünnepi módon vendégelik meg vagy megajándékozzák őket. Csaknem minden házban színes kis égőkkel megvilágított karácsonyfa áll. Az ajándékot úgy kapják a gyerekek hogy harisnyájukat vagy cipőjüket tölti meg a Mikulás.
Anglia: A gyerekek még időben levelet írnak a mikulásnak, amit bedobnak a kandallóba, hogy az a kéményen át az Északi sarkvidékre repüljön. Ha először az ajándék lista kap lángra akkor újra kell írni. Karácsonyi különlegesség a mazsolás puding amelybe kis ajándékot is szoktak rejteni. Megtalálójának állítólag szerencséje lesz. Anglia divatot is teremtett. Itt kezdtek el karácsonykor fagyöngyöt függeszteni az ajtó fölé.
Ausztrália: A Mikulás szánját 8 fehér kenguru húzza. A karácsonyi vacsorát a szabadban fogyasszák, majd lemennek a tengerpartra vagy krikettet játszanak.
Ausztria: A Mikulás december 6-án ajándékozza meg a jó gyerekeket dióval, almával, édességgel. December 24-én pedig gyermek Jézus hoz nekik ajándékot és karácsonyfát. A gyerekek izgatottan várják hogy megszólaljon a csengettyű, csak ez után léphetnek a gyertyákkal, díszekkel és édességekkel feldíszített karácsonyfát rejtő szobába.
Dél-Afrika: Itt nyáron van a Karácsony. Kiadós ebéd után a családok meglátogatják a barátaikat, és karácsonyi dobozokat adnak át egymásnak, amelybe rend szerint valami ennivaló finomság van.
Franciaország: A kisebb gyerekek kikészítik cipőjüket a tűzhely közelébe, hogy Karácsony este a Mikulás beletegye az ajándékot. A nagyobbak a felnőttekkel elmennek az éjféli misére, majd hazatérve ülnek az ünnepi asztalhoz.
Kenya: Még a templomokat is feldíszítik szalagokkal, virágokkal, léggömbökkel, zöld növényekkel. Az ünnepi vacsorát a szabadban készítik el nyílt tűzön.
Németország: A németek karácsonykor nagyon feldíszítik a házat. Az ablakokba fakeretre erősített színes gyertya égőket vagy színes képeket szerelnek, melyek nagyon szépen mutatnak a téli éjszakában. A lakások többségében megtalálható a betlehem is. A gyerekek a karácsonyi ajándék listát rajzokkal díszítik és éjszakára az ablak párkányra helyezik. Tetejére cukor nehezéket tesznek, hogy a mikulás biztos megtalálja.
Norvégia: Karácsonykor csészényi zabkását hagynak a pajtában, így akarják a rossz szellemeket távol tartani a háztól. A feldíszített fenyőfát a családok, kéz a kézben körültáncolják miközben karácsonyi dalokat énekelnek.
Svédország: Karácsony reggelén a templomok égő gyertyákkal várják a híveket. Az ünnepi menü: hering és barna bab. Jó gyerekeknek a Mikulás a Jultomtem, egy manó segítségével osztja szét az ajándékot.
Új-Zéland: Karácsony náluk a nyár közepére esik, ezért ilyenkor a többség piknikezik a szabadban vagy a tengerpartra megy. Általában hideg sonkát és jégbe hűtött sört fogyasztanak.
Ukrajna: A gyerekeknek az ajándékot a jégapó 3 rénszarvas húzta szánon viszi. Vele van a hópehely leány is aki ezüst kék, szőrme díszítéses ruhát, fején pedig korona formájú hópelyhet visel.

karacsonyfa.jpg